Stres i nervoza

Stres i nervoza

U moderno vreme stres i nervoza pogađa veliki broj ljudi i sve je više nas kojima je napetost skoro svakodnevni  problem. Umesto da pijemo lekove možemo sebi pomoći na prirodan način.

Anis, majčina dušica, kamilica, lavanda, matičnjak, gospina trava i lavanda su biljke koje otklanjaju napetost, strah, nervozu i ublažavaju stres, nepravilan rad srca, glavobolju i nesanicu.

Biljke koje smiruju nerve

Kamilica

Ova lekovita biljka opušta celo telo. Omekšava i smiruje tkiva i mišiće. Jake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice. Kamilica je čest sastojak u mešavinama kada je u pitanju biljni lek za smirenje.

Lavanda

Biljka ugodnog mirisa od davnina se koristi protiv nesanice i za lečenje nerava. Lavandu možete staviti u kupku pre spavanja ili pripremiti smirujući čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande deluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna. Čaj se priprema jednostavno, a deluje brzo. Prelijte vodom dve kašičice cvetova lavande i ostavite da deluje deset minuta. Nakon što ste procedili, zasladite medom i pijte dve šolje dnevno.

Matičnjak

Deluje pozitivno na psihu. Za lekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i deluju kao antibiotik. Može da se koristi sam ili u kombinaciji sa drugim biljkama.

Čaj od matičnjaka pomaže kod glavobolja izazvanih nervozom. U litar vode skuvajte deset kašičica suvih listova matičnjaka, ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procedite.

Kantarion

Od kantariona se prave tinkture, ulja, ekstrakti i čajevi koji ublažavaju depresiju, anksioznost i nesanicu. Biljka sadrži tanine, hipericin, smolu, antocijan, etarska ulja i azulen, a preporučljivija je od sintetičkih lekova jer ne stvara zavisnost i nema štetne nuspojave.

Valerijana

Vekovima se upotrebljava za ublažavanje nervnih tegoba. Kao sredstvo za umirenje koristi se sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama, u obliku čaja ili tinkture.

Veoma je delotvorna i ova biljna mešavina. Izmešajte po 30 grama usitnjenog korena valerijane, listova nane i listova gorke deteline. Supenu kašiku mešavine prelijte sa 2,5 decilitara ključale vode, ostavite poklopljeno pola sata pa procedite. Pijte tri puta dnevno po šoljicu toplog čaja posle jela.

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 2 =