Pojava hemoroida

Pojava hemoroida

Pojava hemoroida ili šuljeva se dešava svakoj drugoj odrasloj osobi. Većina tegobe može da kontroliše konzervativnim metodama lečenja, prvenstveno promenom načina ishrane i primenom masti, krema i lekova.

Kod internih hemorida, usled iritacije, dolazi do krvarenja i prolapse, odnosno njihovog „ispadanja“ iz rektuma. Eksterni hemoroidi su oni na koje najčešće mislimo kada govorimo o hemoroidima. Oni nastaju ispod kože oko anusa i kada sa njima nešto krene kako ne treba dolazi do veoma bolnih otoka.

Lečenje hemoroida i prevencija

Ishrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Mahunarke, integralne žitarice i suvo i sveže voće i povrće sprečavaju formiranje hemoroida. Izbegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Povećan unos tečnosti, pri čemu se preporučuju voda ili sokovi od sveže ceđenog voća i povrća, olakšavaju stolicu. Posebno delotvorno je svakodnevno konzumiranje soka od suvih šljiva.

Dugotrajno sedenje treba izbegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u sprečavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.

Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu i stimuliše crevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proliva i zatvora.

– Održavajte redovnim crevne navike i odlazite u toalet kad god osetite potrebu – nikako se ne suzdržavajte

– Vežbajte – to pomaže u održavanju rada creva

– Trudite se da anus posle tuširanja ili nužde detaljno posušite ili obrišete

– Izbegavajte stvari koje uzrokuju zatvor – lekove protiv bolova koji sadrže kodein

Ove mere bi trebalo da smire stanje ukoliko su hemoroidi mali. Međutim, za one upornije, moraju se primeniti ozbiljniji tretmani.

Kreme i melemi koji sadrže anelgetik mogu biti od pomoći za ublažavanje neprijatnih simptoma. Ukoliko dođe do tromboze biće vam potrebni i jači lekovi protiv bolova i hladne obloge.

Veoma je važna i redovna higijena analnog područja i korišćenje mlake vode i sapuna nakon svake stolice.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *