Stres gasi imuni sistem

Stres gasi imuni sistem

Stres je bolest modernog doba, a istraživanja pokazuju da je on prilično toksičan po organizam i da se treba tretirati kao i druge vrste poremećaja i oboljenja. Evo zbog čega je on jedan od najopasnijih toksina u vašem životu.

Stres gasi imuni sistem i povećava upale

Od sporog zarastanja rana do povećanja podložnosti infekcijama, stres deluje kao modulator imunog sistema. Takođe, stres obično reaktivira i latentne infekcije (ukoliko ste podložni herpesima, onda vam je jasno o čemu se radi).

Stres menja ekspresiju gena. Hemikalije koje vaše telo proizvodi kada ste pod stresom “pale” ili “gase” gene koji menjaju gotovo sve: od toga koliko masti skladištite, koliko dobro funkcioniše vaš imunitet, koliko brzo starite pa čak i na to da li ćete (ili ne) razviti neku vrstu raka.

Stres uzrokuje oštećenja mozga. Visoki nivoi hormona stresa oštećuju kritične delove mozga, kao što je hipokamus, oblast odgovorna za pamćenje.

Stres smanjuje mogućnost metabolizma i detoksikacije. Istraživanja pokazuju da stres negativno utiče na aktivnost stotina gena odgovornih za enzime i razlaganje masti, kao i na detoksikaciju nakon korištenja lekova.

Kardiovaskularni sistem reaguje na stres, a istraživanja pokazuju da hronični stres utiče na povećanje zadebljanja na arterijama što dovodi do visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Stres ima loš uticaj na kosti i mišiće. Postoje dokazi da su viši nivoi stresa povezani sa nižom mineralnom gustinom kostiju, a mnogobrojna istaživanja pokazuju da osobe koje su izložene hroničnom stresu češće osećaju fizički bol.

Stres i rad creva usko su povezani. Znate li zašto imate nelagodan osećaj u stomaku kada ste nervozni? Zato što je oko 95% serotonina smešteno u crevima. I ne samo to: istraživanja pokazuju da stres utiče na pojavu zatvora i re-cirkulisanje estrogena kroz jetru. Samim tim dolazi do povećanja prekomernog rasta loših bakterija u crevima.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *