Najčešći simptomi u toku perimenopauze

perimenopauza

Menopauza se javlja u tri faze i to: perimenopauza (period kada počinju prvi simptomi, ali menstracija još uvek traje), menopauza (javlja se posle pedesete godine i to obično godinu dana nakon “gubitka” menstruacije) i postmenopauza (javlja se nakon menopauze i njeni simptomi mogu trajati od pet do deset godina).

Najčešći simptomi u toku perimenopauze

Problemi sa spavanjem javljaju se s godinama. Međutim, u ovoj fazi, žene se često bude u toku noći i imaju problema da ponovo zaspu. Smanjenje stresa i ustaljeni raspored odlaska na spavanje mogu da pomognu. Takođe, pokušajte i progresivnu relaksaciju. Ona podrazumeva postepeno opuštanje tela, tako što ćete krenuti od glave pa sve do stopala. Takođe, uzimanje melatonina može vam pomoći da lakše zaspite.

Valunzi. Osećaj kada se vrelina širi od donjeg dela tela prema licu, praćena ubrzanim pulsom, nervozom i znojenjem javlja se zbog smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu. Ovakvi “napadi“ traju najduže pet minuta, ali se mogu javljati i do deset puta u toku dana. Meditacija, joga, akupunktura i konzumiranje tofu sira i sojinog mleka mogu da ublaže ove simptome.

Nervoza, česte promene u rapoloženju i blaga depresija mogu se javiti kod promene nivoa estrogena organizmu. Međutim, isti simptomi se mogu javiti i ako imate probleme na poslu ili kod kuće. Važno je prepoznati šta je u pitanju kako biste znali kako da se ponašate. Potražite pomoć od prijateljice ili, ako je potrebno, i od profesionalnog savetnika. Joga i pravilna tehnika disanja mogu vam pomoći da smanjite stres.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *