Miomi na materici

Miomi na materici

Žene u tridesetim i četrdesetim godinama često počinju doživljavati medicinska “stanja”, kao što su miomi ili suvoća, a koji utiču na sve, od menstrualnog ciklusa do seksualnog odnosa i načina na koji doživljavaju sebe.

Miomi na materici

Oko 80% žena razvije ove nekancerogene izrasline na materici. Jedna ćelija u mišićnom zidu materice iznova se deli formirajući gumenasti benigni tumor. Čini se da je ovo nasledno i da se najčešće dijagnostikuje kod žena u tridesetim i četrdesetim godinama, delom zbog proizvodnje hormona – progesteron promoviše rast mioma. Istraživanja pokazuju i da su mu podložne gojazne žene i one čija se ishrana često sastoji od crvenog mesa.

Simptomi mioma

Simptomi koje uzrokuju miomi mogu biti različiti. Neki od njih su potpuno asimptomatski, dok drugi uzrokuju zavisno o smeštaju i veličini bola, pritisak na bešiku pa žena često mokri ili pritisak na debelo crevo pri čemu nastaje opstipacija (zatvor). Bol nastaje usled krvarenja u miome ili ako se miom na peteljci okrene oko peteljke pri čemu može uslediti jaka akutna ili hronična bol. Izuzetno veliki miomi mogu dovesti do povećanja opsega trbuha. Jedan od najčešćih simptoma je obilno i/ili nepravilno krvarenje.

Lečenje biljem

Pojedine biljne vrste, kao što su hajdučka trava ili neven, mogu vam pomoći u procesu lečenja mioma.

Hajdučku travu, možete koristiti tako što ćete je u količini od sto grama (koriste se delovi cele biljke, a ne samo cvetovi), ubaciti u litar hladne vode i ostaviti da odstoji tokom noći (od 10 do 12 sati). Ujutru, vodu u kojoj je prenoćila hajdučka trava procedite i zagrejte je, a zatim je ubacite u kupku i okupajte se. Ovakav postupak, ponavljajte svaki dan.

Neven možete koristiti tako što ćete od njega pripremiti tinkturu namenjenu za lečenje mioma. Tinktura od nevena, pravi se tako što se jedna šaka suvih cvetova nevena ubaci u jedan litar domaće rakije. Ta mešavina, ostavi se da odstoji 14 dana, na temperaturi od oko 20 stepeni i izložena delovanju sunčeve svetlosti, a zatim se koristi za obloge ili u vidu kapi, tako što se konzumira jednom denevno i to ujutru u količini od 15 kapi.

Virak kapi koriste se kod:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *