Sprečite osteoporozu

Sprečite osteoporozu

Nastanak osteoporoze je lakše sprečiti nego lečiti, stoga je potrebno na vreme telu obezbediti potrebnu količinu minerala kao što su kalcijum i fosfor, jer oni kosti čine čvrstim i gustim.

Spisak namirnica koje su bogate kalcijumom je dug, ali naviše ga ima u mlečnim proizvodima, susamu, algama, kelju, bademima i brokoliju.

Svakodnevno konzumiranje dve čaše mleka bogatog kalcijumom i vitamina D pomaže u povećanju gustine kostiju kod zdravih žena srednjih godina koje ranije nisu uzimale dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.

Na kvalitet kostiju povoljno utiče i magnezijum, kalijum i lizin. Namirnice koje sadrže lizin su soja, grašak, mleko, sir i sočivo.

Fizička aktivnost povećava gustinu kostiju. Vežbe sa opterećenjem, hodanje ili penjanje uz stepenice, takođe mogu da povećaju gustinu kostiju. Za prevenciju i lečenje osteoporoze mogu se koristiti različite vežbe, ali dizanje tegova se pokazalo posebno delotvornim za formiranje snažnih kostiju.

Vodeći uzrok osteoporoze je manjak određenih hormona, naročito estrogena kod žena i androgena kod muškaraca. Žene, najčešće starije od 60 godina, oboljevaju od osteoporoze. Menopauza (period kada ženi prestaje menstrualni ciklus) je često praćena sniženim nivoima estrogena i samim tim postoji veća mogućnost nastanka osteoporoze.

Drugi faktori koji mogu doprineti gubitku gustine kostiju u grupi ovog životnog doba uključuju i neadekvatan unos kalcijuma i vitamina D, nedostatak fizičke aktivnosti i ostale endokrine promene (manjak estrogena) koje pogađaju ovu grupu osoba.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *