Ishranom kontrolišite upalne procese u telu

kontrolišite upalne procese

Manje je poznato da hranom možete kontrolisati upalne procese u telu. Postoje brojne zdrave namirnice koje mogu da spreče upalu, kao i one koje će dodatno pogoršati stanje. Izdvojili smo četiri namirnice koje bi trebalo izbegavati ako imate upalu, jer će one samo pogoršati postojeće stanje.

Crveno meso

Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to da izbegnete je konzumiranje više biljnih namirnica. Proteini iz povrća sadrže manje masnoća.

Šećer

Dodatni šećeri poput čokoladica, pahuljica ili kofeinskih napitaka samo će pojačati simptome upale.

Govorimo o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili. Izuzetak je med koji ima protivupalna svojstva. Iako ne zvuči realno potpuno isključiti šećer iz ishrane, svakako možemo da se potrudimo da smanjimo njegov dnevni unos.

Transmasne kiseline

Većina brendova je sa deklaracija uklonila naziv „transmasti“ i umesto njih stavila naziv “hidrogenizovane masnoće”. Reč je o supstancama koje prouzrokuju sistemsku upalu u telu, a njihovo konzumiranje je povezano sa bolestima srca i krvnih sudova.

Rafinisani ugljeni hidrati

Razlika između integralnih i rafinisanih zrna je u tome što se integralno zrno žitarica sastoji se od tri dela: ljuske, endosperma i klice. U svakom od njih su prehrambena vlakna, vitamini i minerali. Rafinisane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti.

Smeđi pirinač, zob, integralno brašno i slične namirnice sadrže cele žitarice. Belo brašno, beli hleb i beli pirinač su rafinisane namirnice. Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće u telu.

Višak masnoća je zapravo višak kilograma, a on vodi do hronične upale. Konzumiranje integralnih žitarica pomaže u smanjenju upala u telu.

 

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *