Simptomi u toku menopauze

Simptomi u toku menopauze

Veliki broj žena i pre završetka menstrualnog ciklusa počinje da oseća određene simptome menopauze poput valunga, noćnog znojenja i čestih promena raspoloženja. Ne dozvolite da vas zabrinu ove promene u organizmu.

Valunzi

Osećaj kada se vrelina širi od donjeg dela tela prema licu, praćena ubrzanim pulsom, nervozom i znojenjem javlja se zbog smanjenja proizvodnje estrogena u organizmu. Ovakvi “napadi“ traju najduže pet minuta, ali se mogu javljati i do deset puta u toku dana. Meditacija, joga, akupunktura i konzumiranje tofu sira i sojinog mleka mogu da ublaže ove simptome.

Nesanica

Problemi sa spavanjem javljaju se s godinama. Međutim, u ovoj fazi, žene se često bude u toku noći te imaju problema da ponovo zaspu. Smanjenje stresa i ustaljeni raspored odlaska na spavanje mogu da pomognu. Takođe, pokušajte i progresivnu relaksaciju. Ona podrazumjeva postepeno opuštanje tela, tako što ćete krenuti od glave pa sve do stopala. Takođe, uzimanje melatonina može vam pomoći da lakše zaspite.

Promene u raspoloženju

Nervoza, česte promene u rapoloženju i blaga depresija mogu se javiti kod promene nivoa estrogena organizmu. Međutim, isti simptomi se mogu javiti i ako imate probleme na poslu ili kod kuće. Važno je prepoznati šta je u pitanju kako biste znali kako da se ponašate. Joga i pravilna tehnika disanja mogu vam pomoći da smanjite stres.

Simptomi u toku menopauze

Noćno znojenje

Noćno znojenje javlja se u toku perimenopauze, ali je mnogo izraženije kada se zaustavi proizvodnja estrogena. Meditiranje noću prije spavanja mnogim je ženama ublažilo ove simptome.

Umor

Jedan od glavnih simptoma menopauze je umor. Zdrav i kvalitetan doručak će vam dati dovoljno energije da “preživite“ dan. Konzumiranjem voća i namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poboljšaćete mentalno zdravlje. Vežbe istezanja (joga) će vratiti fizičku, a šetnja prirodom, mentalnu snagu.

Smanjena želja za intimnim odnosima

Ona može nastati usled smanjenja proizvodnje estrogena, ali i zbog stresa i problema u ljubavnoj vezi. Pričajte sa partnerom o svojim osećanjima. Romantičan vikend u dvoje može pomoći u smanjenju stresa i imati pozitivan efekat na povećanje želje za intimnim odnosima.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *