Uzroci koji izazivaju bol u leđima

bol u leđima

Bol u leđima i nije tako strana pojava velikom broju žena. Uzroci za takvo stanje mogu biti mnogobrojni. Nekada okrivljujemo štikle, nekada stolicu na kojoj sedimo, a nekad i nepravilno držanje tela. Međutim, postoje i određeni uzroci koji nam često ne bi pali na pamet.

Uzroci koji izazivaju bol u leđima

Nimalo iznenađujuće, preteran unos visokokalorične hrane niske hranjive vrednosti dovodi do povećanja telesne težine. A to povećanje težine može stvoriti pritisak na leđa – zbog viška težine u predelu struka karlica se povlači ka napred čime se stvara opterećenje na donji deo leđa. Gojazne osobe imaju i povećan rizik od razvoja osteoartritisa. Dobre vesti su da “skidanje” pet do deset procenata trenutne telesne težine može značajno poboljšati zdravlje.

Stres

Kada ste pod stresom, vaš celi organizam je napet – uključujući mišiće vrata i leđa koji se skupljaju i zatežu. Ukoliko ste pod pritiskom duže vreme, pomenuti mišići nemaju šansu da se opuste što uzrokuje bol u leđima i vratu. Neki od najboljih načina da smanjite nivo stresa su vežbanje, meditacija i topla kupka. Bilo bi mudro da ih upražnjavate u stresnim vremenima.

Nošenje velike torbe

Ako ste neko ko voli da sa sobom nosi sve neophodne stvari (ali i one koje vam mogu, eto, tek ponekad zatrebati) verujte da to vaša leđa osete. Nošenje teške torbe na jednoj strani tela izaziva neravnotežu ramena, usled čega je vaša kičma pod velikim opterećenjem. Nosite manju torbu. Stručnjaci savetuju da težina torbe ne bi smela biti veća od 10% od ukupne telesne težine.

Celodnevno sedenje

Ovo verovatno znate, posebno ako obavljate kancelarijski posao. Nije problem u sedenju već u nepravilnom držanju tela prilikom istog. Logično je da, ako sedimo sat vremena bez ustajanja da već nakon pola sata nećemo biti u stanju da sedimo pravilno. Osim toga, sedenje stavlja 40% veći pritisak na kičmu nego stajanje. Tokom dana se naginjite tako da sedite pod uglom od 135 stepeni – to smanjuje sabijanje diskova u kičmi. Takođe, bilo bi dobro da ustajete svakih deset minuta, ukoliko je to moguće.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *