Simptomi oboljenja bubrega

Simptomi oboljenja bubrega

Većina žena nije svesna da oboljenje bubrega može biti veoma opasno, čak i fatalno po život. Ovo su neki od najčešćih simptoma.

Promene urinarne funkcije

Prvi simptom oboljenja bubrega je promena u količini i učestalosti mokrenja. Reč je o povećanju ili smanjenju količine i/ili učestalosti, naročito noću. Takođe, urin može biti tamnije boje. Osećate potrebu za mokrenjem, ali niste u stanju da to uradite kada dođete do toaleta.

Bol prilikom mokrenja

Ponekad može doći do poteškoća ili osećaja pritiska ili bola prilikom mokrenja. Infekcije urinarnog trakta mogu izazvati simptome kao što su bol ili peckanje tokom mokrenja. Kada se prošire na bubrege te infekcije mogu izazvati groznicu i bol u leđima.

Krv u urinu

Ovo je simptom oboljenja bubrega koji je definitivno razlog za zabrinutost. Moguće je da postoje i drugi razlozi zbog kojih se to dešava, ali se preporučuje da se obratite doktoru u slučaju da primetite ovu pojavu.

Oticanje

Bubrezi uklanjaju otpadne materije i dodatne količine tečnosti iz organizma. Kada nisu u stanju da to urade, te dodatne tečnosti se gomilaju uzrokujući oticanje ruku, nogu, članaka i/ili lica.

Ekstremni umor i slabost

Bubrezi proizvode hormon eritropoietin koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca zaduženih za transportovanje kiseonika. Kod oboljenja bubrega, manja proizvodnja pomenutog hormona uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca u organizmu što dovodi do anemije. Smanjen transport i isporuka kiseonika do ćelija dovodi do ekstremnog umora i opšteg osećaja slabosti.

Vrtoglavica

Anemija koja je povezana sa oboljenjem bubrega takođe lišava vaš mozak kiseonika što dovodi do vrtoglavice i problema sa koncentracijom.

Konstantni osećaj hladnoće

Oboljenje bubrega može, usled anemije, uzrokovati konstantni osećaj hladnoće i kada ste u toplom okruženju. Infekcija bubrega može izazvati groznicu sa drhtavicom.

Osip i svrab

Oboljenje bubrega uzrokuje nakupljanje otpadnih materija u vašem organizmu, a to može izazvati jak svrab i osip.

Ukus metala i amonijačni dah

Oboljenje bubrega povećava nivo ureje u krvi (uremija). Ta urea se razlaže na amonijak u pljuvački uzrokujući loš zadah koji se naziva amonijačni dah. Takođe, često dolazi do osećaja metalnog ukusa u ustima.

Mučnina i povraćanje

Gomilanje otpadnih materija u krvi može uzrokovati osećaj mučnine i često povraćanje.

Kratak dah

Oboljenje bubrega uzrokuje nakupljanje tečnosti u plućima. Pored toga, anemija, koja je često sporedni efekat oboljenja bubrega, lišava vaše telo kiseonika. Zbog ovih faktora možete imati problema da “uhvatite” dah.

Bol u leđima

Neki slučajevi oboljenja bubrega mogu izazvati bol. Možete osećati snažan bol u obliku grčenja koji se proteže od donjeg dela leđa do prepona, ukoliko se u mokraćovodu nalazi kamen. Bol se može odnositi i na policistično oboljenje bubrega, nasleđeno oboljenje bubrega koje uzrokuje stvaranje mnogobrojnih cisti, u bubrezima, ispunjenih tečnošću. Intersticijalni cistitis, hronično zapaljenje zidova mokraćne bešike, izaziva hronični bol i nelagodu.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six − 3 =