Mogući uzroci neplodnosti

Mogući uzroci neplodnosti

Iako postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih žena ne može ostati u drugom stanju, istina je da je svaka žena drugačija i da je svaka situacija jedinstvena. Neki od razloga mogu biti medicinski, a neki od njih ekološki. Međutim, dobra vest je da se većina njih može lečiti i tretirati.

Mogući uzroci neplodnosti

Ukoliko ste u tridesetim godinama života i pokušavate više od godinu dana da ostanete u drugom stanju, bez uspeha, ili ako ste u četrdesetima i ništa se ne dešava više od šest meseci, u najvećem broju slučajeva krivci su sledeći.

Menstrualni grčevi, sami po sebi, neće ometati šanse za začeće. Međutim, teški grčevi mogu biti znak endometrioze, a što može dovesti do neplodnosti. Najčešći simptom ovog poremećaja, koji nastaje kada telo materice raste izvan same materice i širi se na okolne organe, je bolna menstruacija. Drugi uključuju hronični bol u karlici i osjećaj nelagode prilikom polnog odnosa. Od 10% žena koje pate od endometrioze, više od pola njih imaju poteškoće da ostanu u drugom stanju.

Anovulacija ili odsustvo ovulacije takođe može ugroziti šanse za začeće. Postoji više uzoroka koji mogu aktivirati anovulaciju uključujući sindrom policističnih jajnika, gojaznost, primarnu insuficijenciju jajnika, disfunkciju štitne žlezde i preterano vežbanje. Razumevanje uzroka anovulacije ključno je za njeno lečenje odnosno tretiranje.

Fibroidi ili miomi materice (nazivaju se i benignim tumorima) mogu uzrokovati neplodnost. Submukozni fibroidi, oni u unutrašnjosti materice, oni su o kojima se brine sa stanovišta plodnosti, jer oni mogu ometati proces začeća.

Jajovodi takođe mogu biti jedan od “krivaca” neplodnosti. Oštećenje jajovoda, potpuna ili delimična blokada i/ili ožiljci na jajovodima mogu biti rezultat raznih uzroka. Jedan koji vas može iznenaditi: polno prenosiva oboljenja, a posebno hlamidija.

Još jedno pitanje koje ne bi trebalo zanemariti: vaš partner. Muška plodnost je jedini uzrok kod 35% parova i doprinosti neplodnosti u 30 do 40 procenata. Pre podvrgavanja tretmanima plodnosti, potrebno je da vaš partner uradi pregled kako bi se utvrdilo da nije možda uzrok kod njega.

Još jedan, veoma važan, faktor životne sredine? Stres. Iako manje “količine” uznemirenosti omogućavaju da sasvim normalno funkcionišete na dnevnoj bazi, hronični stres može uzrokovati hormonske promene koje utiču na skoro sve sisteme organa. U nekim slučajevima, stres može dovesti do prestanka ovulacije te se menstrualni ciklus menja ili u potpunosti nestaje.

Virak kapi koriste se kod:

  • – obilnog menstrualnog krvarenja
  • – mioma, kao jedan od načina lečenja mioma biljem
  • – cisti
  • – endometrioze
  • – produžene menstruacije
  • – bolnih menstruacija
  • – upale jajnika
  • – amenoreje
  • neplodnosti
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 5 =