Simptomi kamena u žučnoj kesi

kamena u žučnoj kesi

Prvi simptomi kamena u žučnoj kesi javljaju tek kad se kamenci pokrenu i dospeju u kanal žučne kese ili glavni žučni kanal. Kod nekih osoba prisustvo kamenaca u žučnoj kesi daje izvesne simptome, prilično neodređene, i pre pokretanja kamenaca.

Prisustvo kamenaca, bez obzira na učestalost žučnih napada, može stvoriti  niz komplikacija. Mehaničkim delovanjem na zid žučne kese i otežavanjem pražnjenja žuči kamenci najčešće uzrokuju zapaljenja žučne kese. Pritiskom na zid žučne kesice, kamenci mogu izazvati ograničeno izumiranje tog zida i zida okolnih šupljih organa i tako stvoriti komunikacije (fistule) između žučne kese i raznih delova creva. Kamenac može kroz tu fistulu da se prebaci u crevo, da, ako je velik, zapuši crevni zjap i da izazove prepreku u prolaženju crevnog sadržaja. Zapaljenje žučne kese, preko spoljašnjih žučnih kanala, može izazvati i zapaljenje gušterače (pankreasa), koje je jedno od najtežih zapaljenja u našem organizmu.

Pojava žučnog napada grčevitih bolova određenog karaktera uslovljenih dolaskom kamenaca u kanal žučne kese karakteristična je za žučne kamence. Ti bolovi počinju naglo, najčešće nekoliko sati posle uzimanja nekog teškog jela (masna hrana, žumance, majonez, prženo meso, kupus, alkoholna pića, vrlo hladna jela (sladoled npr.), ili posle jačeg nerviranja. Oni se obično javljaju noću ili pred zoru. Bolovima obično prethodi glavobolja, muka i nagon na povraćanje. Jačina bola može biti različita, zavisna od osetljivosti bolesnika. Kod većine bolesnika bol je vrlo jak. On obično počinje ispod desnog rebarnog luka, više ka srednjoj trbušnoj liniji, i širi se udesno i u leđa i dopire do ispod desne lopatice, a često i u desno rame. Bol je u vidu grčeva, koji se čas pojačavaju, a čas smiruju. Za vreme napada bola, bolesnik je uznemiren, prevrće se, hoda uznemireno, pritiskuje šakama na bolni deo trbušnog zida i obilno se znoji.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *