Saveti protiv depresije

protiv depresije

Redovna fizička aktivnost, boravak na svežem vazduhu i promena načina ishrane mogu pomoći u borbi protiv depresije, bez upotrebe bilo kakvih sintetičkih lekova. Takođe, i namirnice koje sadrže aditive i veštačke sastojke mogu menjati kako hemiju vašeg tela tako i raspoloženje.

Da biste pobedili depresiju, bilo bi poželjno da konzumirate sledeće namirnice.

Orašasti plodovi

Magnezijum je mineral koji se može u izobilju pronaći u određenim vrstama semenki i orašastih plodova. On može poboljšati raspoloženje povećanjem energije i stimulisanjem proizvodnje serotonina. Zdrave masti, takođe poboljšavaju celokupno zdravlje i stabilizuju nivo šećera u krvi. Semenke bundeve i brazilski orah posebno su dobri izbori. Cink može smanjiti simptome depresije. Postoji veza između niskog nivoa cinka i pojačanih simptoma depresije.

Indijski orasi imaju 1,6 miligrama cinka po jednoj porciji – a to je šaka ovih orašastih plodova. To predstavlja 11 odsto vaše preporučene dnevne vrednosti unosa ovog esencijalnog elementa. Ostali izvori cinka uključuju obogaćene žitarice, svinjetinu i leblebije.

Borovnica

Borovnica je odličan izvor antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju nivo stresa. Osim antioksidantima, ovo tamno ljubičasto voće obiluje i vitaminom C koji jača imuni sistem i ima povoljan uticaj i na naše mentalno zdravlje.

U sezoni obavezno uključite borovnice u svoju ishranu, a kada ih ne možete pronaći sveže na pijaci ili u supermarketu, kupite smrznute i kombinujte ih sa ovsenom kašom.

Čaj od kamilice

Miris čaja od kamilice mnoge od nas vraća u detinjstvo, jer je upravo to bio čaj za utehu i smirenje. Istraživanja pokazuju da to nije bez razloga i da kamilica zaista ublažava simptome anksioznih poremećaja.

Rezultate nećete videti preko noći, ali budite uporni i za nekoliko nedelja ćete već primetiti promenu. Ispijanje čaja od kamilice može biti i dobar mali ritual kojim ćete se opustiti pred spavanje i pripremiti organizam za kvalitetan i okrepljujući san.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *