4 prirodna leka protiv stresa

Simptomi stresa

Stres je bolest modernog doba, može imati izrazito negativan uticaj na celokupno zdravlje. Simptomi stresa su veoma različiti i variraju od problema sa spavanjem do razdražljivosti.

Stres je vodeći uzrok mnogobrojnih oboljenja, a neka od češćih su gubitak kose, depresija, visok krvni pritisak, glavobolje, drastične promene težine…

4 prirodna leka protiv stresa

Kamilica

Čaj od kamilice dokazano opušta mišiće (ali i živce) pre spavanja. Ova prekrasna biljka se već stotinama godina koristi zbog svojih sedativnih svojstava, ali i kao namirnica koja poboljšava imunitet.

Tamna čokolada

Istraživanja pokazuju da konzumiranje svega 30 grama tamne čokolade smanjuje nivo hormona stresa i anksioznosti u organizmu. Hormon stresa, kortizol, lako može postati neuravnotežen i dovesti do dugoročnih oboljenja i disfunkcionalnosti.

Lavanda

Ukoliko imate problema sa spavanjem, bilo bi dobro da vazduh u spavaćoj sobi blago pošpricate esencijalnim uljem lavande ili da samo ulje pomirišite nekoliko puta. Lavanda ublažava anksioznost ia smiruje um i telo usled čega dolazi do opuštanja. Samim tim, ona vam može pomoći da brže i lakše zaspite.

Kantarion

Istraživanja pokazuju da ova biljka popravlja raspoloženje i ponašanje kod osoba sa blagom depresijom. Koristi se vekovima kao prirodni anti-depresiv, a toliko je sveprisutna da se često smatra korovskom biljkom.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *