Sačuvajte zdrave bubrege

Sačuvajte zdrave bubrege

Bubrezi su izuzetno važni jer se u njima odvija uklanjanje štetnih materija. Ako bubrezi ne funkcionišu kako treba, štetne materije se nakupljaju u krvi i mogu naškoditi našem telu.

Sačuvajte zdrave bubrege

Razlozi koji su povezani s povećanom opasnošću od pojave bolesti bubrega uključuju povišeni krvni pritisak, povišen nivo glukoze u krvi i dijabetes, pušenje, povišen nivo holesterola u krvi i verovatno povišen unos proteina kroz ishranu. Mnogi od ovih razloga mogu se uspešno kontrolisati adekvatnim stilom života i ishranom.

Prehrambene navike mogu biti od velike važnosti u početnom stadijuma bolesti bubrega, a preporuke koje vrede za te osobe ujedno trebaju slediti i osobe koje žele preventirati bolesti bubrega.

Ishranom sačuvajte zdrave bubrege

Zdravi bubrezi uspešno eliminišu štetne materije, međutim nije ih poželjno nepotrebno opterećivati onima koje im zadaju previše posla. Primarno se tu misli na kofein, razne lekove, alkohol i prekomernu količinu proteina.

Danas pokušavamo ograničiti unos soli u našoj ishrani. Razlog restrikcije soli u ishrani je pretpostavka da ishrana s visokim udelom soli uzrokuje visoki krvni pritisak ili hipertenziju kod pojedinaca koji su predisponirani za razvoj ove bolesti. Zdrave navike korišćenja soli treba učiti u detinjstvu budući da deca često razvijaju svoj osećaj za slanu hranu prema navikama svojih roditelja.

Kalijum je elektrolit koji je važan za regulisanje ravnoteže vode, kiselosti, krvnog pritiska i neuromuskularnih funkcija. Previše ili premalo kalijuma može uticati na mišićnu funkciju, posebno na srčani mišić. Zdravi bubrezi uklanjaju prekomerne količine kalijuma iz krvi, dok bolesni bubrezi ne uspevaju učinkovito ukloniti kalijum, te se tada može prekomerno nakupljati u krvi. Visok nivo kalijuma može uticati na ritam srca.

Najbogatiji kalijumom u ishrani su: neprerađena hrana, voće, povrće, cele žitarice, sveže meso, a najbolji izvori su: banane, pomorandže, krompir.

Celer, ren, rotkvice povrće je koje se tradicionalno opisuje kao čistači krvi, pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene vašim bubrezima.

Kombinacija peršuna i celera je prirodni diuretik, a posebno je korisna kod povišenog nivoa mokraćne kiseline (koju regulišu bubrezi).

Brusnica i sok od brusnica sadrže materije koje zakiseljavaju urin i otežavaju preživaljavanje bakterija. Kod odabira soka od brusnica treba se odlučiti na onaj koji nije zaslađen. Ekstrakt korena maslačka i čaj od sleza pomažu pri izlučivanju štetnih materija iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pravi tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta.

Ishrana za zdrave bubrege treba da sadrži velik udeo neprerađene hrane biljnog porekla. Posebno se preporučuju beli luk, krompir, celer, krastavci, papaja, lubenica i banane. Istovremeno treba piti 8 čaša vode dnevno, posebno tokom leta.

Zodeks Čaj

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska i kamena u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *