Sačuvajte bubrege zdravim

Poremećaj rada bubrega

Poremećaj rada bubrega može da dovede do ozbiljnih problema. Oni filtriraju krv, uklanjaju toksine, apsorbuju minerale, proizvode mokraću, hormone i neutralizuju kiseline.

Sačuvajte bubrege zdravim

Zdrava i uravnotežena ishrana bez puno belančevina životinjskog porekla (pre svega crvenog mesa) i konzervisanih namirnica.

Izbegavanje gojaznosti koja pored toga što dovodi do specifičnih oboljenja bubrega (fokalna segmentna glomeruloskleroza), takođe može dovesti do oštećenja bubrega i posrednim putem (veća učestalost povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti i masnoće u krvi).

Adekvatan unos tečnosti (pre svega negazirane vode) koja olakšava rad bubrega i sprečava stvaranje kamenaca i pojavu infekcija mokraćnog trakta. Tečnost treba uzimati u količini koja obezbeđuje dnevno izmokravanje od najmanje dva litra.

Izbegavanje ili prekid pušenja koje pogoršava bubrežnu funkciju putem smanjenja cirkulacije krvi u bubrezima i povećava rizik od malignih oboljenja bubrega i mokraćnog trakta. Prestanak pušenja značajno doprinosi usporavanju progresije bubrežne slabosti i prevenira nastanak srčanih oboljenja koja su čest pratilac bubrežne slabosti.

Izbegavanje uzimanja većih količina alkohola (ne više od jednog standardnog pića dnevno) koji ispoljava toksične efekte na bubrege i dovodi do dehidratacije. S druge strane, skoro su publikovane studije koje pokazuju da uzimanje jedne čaše vina dnevno smanjuje rizik od pojave bubrežne slabosti za oko 30 odsto. Veće doze kofeina takođe mogu dovoditi do dehidratacije koja ima nepovoljan efekat na rad bubrega.

Kontrola krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom tako da vrednosti ne prelaze 130/80 mmHg

Kontrola nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tako da vrednosti hemoglobina A1C ne prelaze 6,5

Zodeks Čaj

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska i kamena u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *