Hemoroidi kod trudnica

Hemoroidi kod trudnica

Za vreme trudnoće i prilikom samog porođaja mogu da se jave hemoroidi. Češći su u poodmakloj trudnoći, a nastaju zbog pritiska uvećane materice na vene stomaka.

Hemoroidi kod trudnica – kako ih pobediti

Na neke od faktora koji mogu da dovedu do pojave hemoroida, ne možemo da utičemo. Ali, ono što sigurno možemo da sprečimo, jeste hronična pojava hemoroida. Ovo se postiže pravilnom ishranom i redovnim napajanjem organizma vodom, sokovima, supom. Trudnicama se inače savetuje umereniji unos kofeinskih napitaka, kao i izbacivanje gaziranih i alkoholnih pića. Kada je ishrana u pitanju, potrebno je da se unosi što više namirnica bogatih vlaknima: sveže voće i povrće, proizvodi od celog zrna žitarica (integralni hleb i testenine), kao i da se smanje začinjeni obroci.

Uz dijetetski, vrlo je važan i higijenski režim. Mora da se vodi računa o maksimalnoj čistoći te regije, u smislu pranja posle svake stolice.

Fizička aktivnost – šetnja sporijim tempom se preporučuje tokom trudnoće. Međutim, u slučaju da je određen veći stepen rizika, trudnice moraju da provedu u ležećem položaju i više meseci. Tada je veća šansa da će se pojaviti hemoroidi, ali ne mora nužno da znači. U slučaju da je trudnoća standarda, preporučuje se aktivna, svakodnevna blaga šetnja, bar po pola sata. To sprečava probleme sa rektalnim delom i karlicom. Hemoroidi se i javljaju upravo jer je sporiji protok krvi kroz vene, i na rektalnom delu se uvećavaju i nastaju izrasline kao kesice, sa spoljašnje ili unutrašnje strane analnog otvora. Takođe, ono što će sprečiti njihov nastanak jeste nekoliko vežbi: istezanje mišića, traka za trčanje ili šetnju i slično. Fizička aktivnost je odlična preventiva i mnogih drugih problema sa zdravljem.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *