Reuma i ishrana

Reumatske bolesti u velikoj meri imaju uzrok u nepravilnoj ishrani i uopšte u neprirodnom i nepravilnom načinu života.

Da bi se pomoglo organizmu da se oslobodi bolesti potrebno je da se on prvo očisti od nataložene nečistoće. Ali nije samo hrana uzrok bolesti, to može biti i posledica hladnoće, nedovoljnog boravka na svežem vazduhu, nedovoljnog kretanaja, neodgovarajućeg odevanja, kao i genetskog uzroka, mada se putem pravilne ishrane i ti uzroci mogu preduprediti.

Ukoliko vam je dvonedeljna terapija voćem preteška, onda bi dobro bilo da se nekoliko dana piju samo sokovi od voća i povrća koji su ceđeni isključivo za taj dan. Ti sokovi bi očistili telo od nataložene nečistoće, organi za varenje bi se odmorili, a ćelije bi se obnovile i ceo organizam bi se podmladio. Ako je nekome to teško, onda neka počne sa tim što će svake sedmice dva dana jesti samo voće, ili može jedan dan voće, pa posle par dana opet sledi voćni dan. Bolje bi bilo sastaviti dva voćna dana. Kada se ima voćni dan može se piti neki čaj ili voda.

U težim slučajevima preporučljivo je svakog dana popiti 2,5 dl soka od celera (ili pojesti sitno izrendan mali celer) pre jela u toku tri sedmice. Takođe treba svakodnevno piti sok od dva do tri limuna bez šećera, razređen sa vodom. Takođe treba kupiti bobice kleke i primeniti kuru sa njima. Prvog dana uzeti četiri bobice, pa svakog dana povećavati po jednu, i tako sve do 15 bobica, a onda smanjivati svaki dan po jednu bobicu dok se ne vratimo na 4 bobice. Pauzirati neko vreme pa ponoviti.

Treba izbaciti slatkiše, beli šećer, kuhinjsku so i belo brašno. Izuuzetno je zdravo koristiti integralno brašno od belog zrna, najbolje ječmeno ili raženo. Treba konzumirati jela od sojinog zrna jer daju elastičnost zglobovima, ali ni to previše, jer je soja jaka hrana, dovoljno je dva do tri puta nedeljno. Soja je mnogo zdravija od mesa i ne ostavlja mokraćnu kiselinu u krvi, niti ima bakterije koje su uzročnici bolesti. Beli luk je takođe koristan u lečenju reumatskih bolesti. Koristiti sveži luk, ne pržen niti kuvan, nego svež do 3-4 češnja na dan. Ako neko ima nizak pritisak, dovoljno je dva češnja.

Treba trljati bolne zglobove tinkturom načinjenom od alkohola ili jake rakije u koju se stavi isitnjena biljka (majčina dušica, kleka, gavez ili rusomača), pa da odstoji dve nedelje dana. Svakoga dana više puta promućkati flašu, a na kraju svakog dana procediti i tom tinkturom masirati bolna mesta. Vinsko sirće i rakija, ili pojedinačno ili zajedno, koriste se da se izmasira celo telo,a posebno bolna mesta.

Oblozi se prave na nekoliko načina. Tri šake mekinja kuvati u pola litre vode, staviti na lanenu krpu i previti bolna mesta, 2-3 puta na dan po tri sata. Jedan od obloga spravlja se kada se isecka crni luk. List rena i malo ulja pa blago proprži. Taj oblog držatii tri sata. Posle oprati mlakom vodom. Takođe se može narendati ren i staviti na bolno mesto ili zamesiti testo od pšeničnog brašna sa vinskim sirćetom i staviti na bolno mesto.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *