Problemi sa štitnom žlezdom

Problemi sa štitnom žlezdom

Poremećaji u radu štitne žlezde zahvataju sve više obolelih, i to pre svega žena. Hipotireoza kao jedan od tih poremećaja sa sobom nosi i niz simptoma koji nam mogu otežati svakodnevicu, pri čemu se posebno ističu depresivna stanja, pa je zato vrlo važno na vreme prepoznati bolest i shvatiti koliko ova mala žlezda utiče na sve aspekte našeg života.

Rizik kod žena

Iako bolesti štitnjače, bilo da je reč o hipotireozi ili hipertireozi, češće pogađaju žene, nisu nepoznanica ni kod dece i muškaraca. Zabrinjavajuće je da, prema statistikama, svaka treća žena starija od 50 godina ima čvor u štitnjači, dok svaka odrasla deseta žena ima jedan od poremećaja funkcije štitnjače. Oboljevanje od 4:1 u odnosu žena i muškaraca javlja se zato što kod žena hormoni štitnjače imaju veliku ulogu u menstrualnom ciklusu, trudnoći i menopauzi.

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u funkcionisanju celokupnog organizma. Osim što regulišu toplotu tela, utiču na metabolizam i rad srca, budnost, koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja i na reprodukciju, veoma su povezani s mentalnim zdravljem pojedinca.

Hipotireoza i hipertireoza to najbolje pokazuju, jer mogu imitirati depresiju, anksiozne poremećaje, ali i maničnu epizodu bipolarnog afektivnog poremećaja.

Dok hipertireozu karakteriše gubitak kilograma i naboj energije, hipotireoza može dovesti do hroničnog umora, malaksalosti, usporenosti, pospanosti, usporenog rada srca, debljanja, glavobolje, različitih promena na koži, fizičke i intelektualne usporenosti, ali i ozbiljnih psihičkih smetnji.

Klinička slika

Uz telesne simptome mogu se pojaviti bezvoljnost, anksioznost, promene raspoloženja, gubitak zadovoljstva, hronični umor, a ako hipotireoza potraje duže vreme, može dovesti i do kliničke slike slične demenciji, a u posebnim slučajevima te smetnje mogu doseći i psihotičnu epizodu koja podrazumeva sumanute ideje krivice, propasti i beznađa.

Zato je prilikom sumnje na bilo koji psihički poremećaj vrlo važno proveriti stanje hormona.

Floravitex kapi deluju na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje kao dirigenti regulišu sve ostale hormone u organizmu i dovode do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona, odnosno indirektno utiču na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina.

Floravitex kapi pomažu i kod drugih hormonskih poremećaja među koje svakako spada cistična hormonska hiperplazija endometrijuma (endometrioza), ovulaciono krvarenje, anovulatorna krvarenja i hipotireoidizam. Od ginekoloških oboljenja koja izazivaju krvarenja izvan menstrualnog ciklusa najčešća su: cervikalna i endometrijalna polipoza, submukozni miomi, karcinom i sarkom cerviksa, materice i jajovoda, endometritis (posle abortusa, tuberkulozni ili izazvan stenozom cerviksa).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *