Problemi sa nesanicom

nesanica

Većina žena doživi poremećaje spavanja, najčešće nesanicu, u nekom periodu života, a otprilike 10% svetske populacije ima problema sa hroničnom nesanicom. Ukoliko buljite u plafon iz sata u sat, iz noći u noć, teško je znati šta uraditi kako biste riješili taj problem. Ovo su neki od grešaka koje možda pravite i šta biste trebali raditi umesto toga.

Problemi sa nesanicom i kako ih rešiti

Nemojte gledati na sat

Umesto toga, uradite ovo: okrenite sat ka zidu ili ga stavite ispod kreveta. Stalno proveravanje vremena samo će vas razbuditi i “osnažiti” ideju da nikada nećete zaspati.

Nemojte ostajati u krevetu duže od 15 minuta

Umesto toga, uradite ovo: izađite iz spavaće sobe i radite nešto tiho, kao što je čitanje knjige ili gledanje TV-a iz udobne stolice. Važno je da “podsetite” mozak da je vaš krevet za spavanje, a ne za ležanje u budnom stanju.

Nemojte sediti pod “jakim” svetlom

Umesto toga, uradite ovo: ukoliko budete morali da ustanete, upalite bočnu rasvetu koju bi bilo najbolje prigušiti ili sedite u “sjaju” televizora ili monitora. Plafonska rasveta se ne preporučuje, jer je jaka pa remeti proizvodnju melatonina – hormona koji reguliše san.

Nemojte raditi bilo šta što je prestimulativno

Umesto toga, uradite ovo: pronađite nešto što će vam zaokupiti misli, kao što je (primera radi) pletenje, čitanje ili gledanje TV-a. Bilo bi poželjno da ne radite ništa što će dodatno stimulisati moždane funkcije, kao što je planiranje ili organizovanje i slično.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *