Prirodni lekovi protiv artritisa

Prirodni lekovi protiv artritisa

Artritis je upalna bolest koja najčešće zahvata zglobove. Osim na zglobovima, neki oblici artritisa povezani su s bolestima drugih tkiva i organa u telu. Najčešće vrste su osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Ljudi svih dobi, uključujući decu i mlađe odrasle osobe, mogu razviti artritis.

Prirodni lekovi protiv artritisa

Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za lečenje artritisa.
Kurkumin – glavni aktivni sastojak u kurkumi – ublažava jutarnju ukočenost i otoke zglobova.
Hiljadu i dvesta mg kurkumina deluje protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protivupalnog leka fenilbutazona.

Cink
Smanjuje rizik od reumatoidnog artritisa. Nedostatak cinka u prehrani faktor je koji povećava rizik nastanka upale vezivnog tkiva, reume, kao i pojave celulita.
Cink pomaže i dijabetičarima zbog svoje uloge u nastajanju insulina i neutrališe višak bakra, koji je jedan od uzroka artritisa.
Hrana koja sadrži cink uključuje mahunarke, integralne žitarice, bundevu i njene semenke, soju i grašak.

Đumbir
Koristi se hiljadama godina u ayurvedskoj medicini za lečenje različitih reumatskih oboljenja i za bolesti mišića i kosti.
Đumbir je daleko vredniji od konvencionalnih kortikosteroidnih protivupalnih lekova, koji mogu imati ozbiljne nuspojave.
Đumbir sprečava stvaranje upalnih tvari prostaglandina i leukotriena, razgrađuje upalne tečnosti i kiseline u zglobovima, a ne stvara nikakve nuspojave.

Suručica
Njeno delovanje otklanja bol i upale poput aspirina i analgetika.
Posebno se preporučuje kao diuretik za izlučivanje tečnosti koja se nakuplja u zglobovima kao posledica upale.
Pospešuje eliminaciju tečnosti i otrovnih materija kod gojaznosti i celulita. Korišćenjem suručice povećavate izglede za ozdravljenje ili ublažavanje bolesti.

List koprive
Ima antireumatsko i diuretičko delovanje i stimuliše lučenje žuči. Službeno je odobren za lečenje reumatoidnog artritisa i artroza, bilo kao samostalan lek, bilo kao dodatak terapiji.
Tinktura ili infuzija lista koprive smatraju se najboljim sredstvom za pojačanje izlučivanja mokraćne kiseline pa su stoga idealan lek za giht.
Koristi se tokom više meseci, bez pauze do pola godine. Uvek uzimajte sveže preparate.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *