Pravilna ishrana u menopauzi

Pravilna ishrana u menopauzi

Veoma je važno da ishrana u menopauzi bude prilagođena svakoj od nas i da je bogata sa fitoestrogenima. Danas je poznato oko tristotine različitih biljaka čije su aktivne materije slične strukture kao ženski polni hormon estrogen, a koje dokazano mogu smanjiti tegobe što prate menopauzu i pomoći u sprečavanju posledica pada nivoa ovog hormona u organizmu. Iako je broj biljaka s fitoestrogenskim dejstvom velik, naročito se ističu soja, laneno seme, leblebija i sočivo.

Osim toga, fitoestrogena ima i u orašastim plodovima, susamu, bundevinim semenkama, suncokretu, kupinama, malinama, borovnicama, alfa-alfa klicama, kao i u nekim biljkama – cimicifugi, crvenoj detelini, zlatnoj maki. Zdrava ishrana u menopauzi podrazumeva i izbacivanje nezdravih masnoća.

Pravilna ishrana u menopauzi

Činjenica je da su nam masti neophodne za normalno funkcionisanje organizma, ali nije svejedno koje masti konzumiramo, naročito nakon 45. godine života. Masnoće koje vam nisu potrebne nalaze se u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, margarinu, svinjskoj masti, slanim grickalicama, kolačima, majonezu, keksu, pilećoj kožici, slanini,te ih treba maksimalno redukovati. Ove masnoće doprinose porastu holesterola u krvi i krvnog pritiska, razvoju ateroskleroze, gojaznosti, povećanju rizika od raka dojke i mnogih drugih vrsta karcinoma. Jedno od najboljih rešenja kako ublažiti valunge u menopauzi je izbacivanje pomenutih nezdravih masnoća.

Svakodnevno konzumiranje više od dve čaše alkoholnih pića, četiri čaše gaziranih pića ili dve šoljice crne kafe umnogome povećavaju rizik od pojave „krtih kostiju“ – osteoporoze i to nikako nije preporučljiva ishrana u menopauzi. Pušenje takođe u velikoj meri povećava rizik od bolesti osteoporoze, i to čak za 50 odsto, jer toksično deluje na osteoblaste i snižava nivo estrogena u krvi. Zato se ženama koje su ušle u menopauzu savetuje prestanak pušenja, umereno konzumiranje alkohola i kafe, kao i redovna fizička aktivnost, koja je od velikog značaja za zdravlje kostiju. Naravno, ne smemo zaboraviti na dovoljan unos kalcijuma u organizam, i to prvenstveno putem kvalitetne ishrane.

Pored mlečnih proizvoda, najbolji izvori kalcijuma jesu i mnoge biljne namirnice, poput susamovih semenki – koje sadrže čak šest puta više ovog minerala nego mleko, rogač, suve smokve, leblebije, bademi, kelj pupčar. Osim toga, pravilna ishrana u menopauzi podrazumeva i to da treba jesti manje namirnica životinjskog porekla, jer pored toga što sadrže štetne masnoće, obiluju proteinima, a dokazano je da prekomerno konzumiranje proteina iz životinjskih namirnica doprinosi izvlačenju kalcijuma iz kostiju, što ih čini krtijim i povećava rizik od osteoporoze. Opet sa druge strane, vitamini A, C i D, gvožde, magnezijum, mangan i fosfor, neke amino-kiseline (arginin, lizin) te laktoza pozitivno utiču na apsorpciju kalcijuma iz organa za varenje.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *