Prevencija reumatskih tegoba

Prevencija reumatskih tegoba

Prvi korak kod prevencije reumatskih tegoba je uravnotežena ishrana. Oni koji su skloni reumatičnim tegobama treba da izbegavaju žito, kukuruz, mleko i mlečne proizvode, meso, ribu, rafinisani šećer, životinjske masti, industrijski prerađenu hranu, krompir, plavi paradajz, papriku, biber, alkohol, kafu i kakao.

Meso sadrži najveću količinu purina, toksičnih i azotnih materija koje stvaraju velike količine mokraćne kiseline koju bubrezi ne stignu da izbace i koja ide u zglobove.

Šta jesti

Hrana koja pomaže je beli luk, kapsule ribljeg ulja, biljna vlakna, namirnice koje tope prekomerne kilograme, ulja bogata vitaminom E (od soje, klica žita, masline i lana).
Kod hroničnog reumatizma pomaže blago domaće belo vino, ali ne i crno, jer uzrokuje gubitak minerala i kalcijuma.
Pivski kvasac bogat je vitaminom B, dok su orasi, bademi i pasulj krcati magnezijumom.

Terapija biljem

Biljka aloja (Aloe vera L.) je odlična u lečenju i prevenciji reumatskih tegoba. Posebno je delotvoran njen sok.

Medunika, ili plućnjak (Pulmonaria officinalis L.) stišava bolove i zapaljenske procese, a uz to je i diuretična i oslobađa organizam toksina.

Rastavić (Equisetum arvense L.) ima remineralizirajuće dejstvo, bogat je posebno silicijumom (popravlja gipkost i elastičnosti zglobova).

Kopriva (Urtica dioica L.) je puna minerala, a može da se pije i njen sok. Da bi se eliminisala mokraćna kiselina kod onih koji jedu meso, preporučuje se da se pije sok od breze, posebno na prelazu godišnjih doba.

Ruzmarin i zeleni čaj su dobri čistači organizma, a pomažu i uništavanju slobodnih radikala.

Preporučuje se i redovno kretanje, jer sprečava gojenje, srce se navikava na napor i povećava se kapacitet disanja.

Dobro je kupanje u morskoj vodi zbog bogatstva oligoelementima koji prodiru u organizam i doprinose elastičnosti zglobova.

 

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *