Zdravstveni problemi kod žena koje doktor može propustiti

Zdravstveni problemi kod žena

Žene koje znaju da nešto nije u redu s njihovim organizmom, ali ne mogu sigurne na pitanje šta im je, često imaju neku autoimunu bolest. Kako biste na vreme pristupili eventualnoj terapiji, bitno je edukovati se o najčešćim zdravstvenim problemima kod žena koje doktor može propustiti.

Reumatoidni artritis

U pitanju je teška upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše javlja na zglobovima. Uzroci nisu poznati što otežava uspostavljanje dijagnoze. Stoga, doktori se mogu osloniti samo na detaljno objašnjavanje pacijenata. Simptomi koji se javljaju su jutarnja ukočenost, malaksalost, često i gubitak težine, otečenost i bol u zglobovima.
Najbolji lek za ovo stanje sigurno je promena načina života. Naime, žene bi trebale promeniti ishranu pa uz odgovarajuće antireumatike primenjivati različite tehnike opuštanja, redovnu laganu vežbu, kao i kontrolu težine.

Policistični jajnici

Policistični jajnici česta su pojava kod žena. Naime, 1 od 10 žena suočila se s ovim stanjem koje je posledica hormonalnog disbalansa. Osim neredovnog ciklusa, mogu se javiti simptomi kao što su preterana dlakavost, akne, a često i ubrzano debljanje. Sve što možete je držati svoje hormone pod kontrolom.

Fibromialgija

Fibromialgija pojava je hronične bolesti koji pogađa osobe na fizičkom, mentalnom, ali i socijalnom planu. Teško je dijagnostikovati ovu bolest jer ne postoje instrumenti niti nalazi koji bi to s lakoćom uradili pa se često zameni običnom hroničnom boli što otežava daljnje lečenje. Simptomi koji se mogu javiti, osim jake boli, svakako su umor, poremećaj spavanja, iritabiln kolon i sl.

Hroničan umor

Niko ne zna šta uzrokuje hronični umor, ali činjenica je da češće pogađa žene. Prema tome, pretpostavlja se kako hormoni igraju itekako značajnu ulogu kada je u pitanju pojava hroničnog umora.

Čak i najjednostavnije svakodnevne radnje kao što su tuširanje pa čak i razmišljanje osobama s ovim poremećajem može predstavljati izuzetan napor.
Kao i u prethodnim primerima, poželjno je smanjenje unosa kofeina, alkohola, cigareta, izbegavanje stresa i sl.

Vrkuta ili virak (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *