Migrena

Protein na koji utiču promene u nivoima estrogena je uzrok zašto više žene pate od migrena u odnosu na muškarce.

Migrene su treća najčešća bolest na svetu, a 75 odsto osoba koje imaju problem sa ovom dijagnozom su žene. Naučnici su ustanovili da su takođe one češće i intenzivnije kod ženske populacije i da nežniji pol ne reaguje na lekove toliko dobro kao što je to slučaj kod muškaraca.

Migrena je zdravstveno stanje koje uključuje glavobolju, ali nije u pitanju samo glavobolja. Može imati značajan uticaj na svakodnevni život, otežavajući rad ili obavljanje redovnih aktivnosti.

Prepoznavanje okidača može pomoći u smanjenju učestalosti ili ozbiljnosti epizoda, iako ih nije uvek moguće sprečiti.

Pokretači migrene variraju, ali uključuju:

  • Hormonske promene, na primer, vreme pred menstruaciju.
  • Emocionalni pokretači, kao što su stres, depresija, anksioznost i uzbuđenje.
  • Dijetalni faktori, uključujući alkohol (alkoholizam), kofein, čokoladu, sir, citrusno voće i hranu koja sadrži aditiv tiramin.
  • Lekovi, kao što su tablete za spavanje, hormonska supstituciona terapija (HRT) i neke pilule za kontracepciju.
  • Faktori iz okruženja, uključujući ekrane koji trepere (npr. LCD televizori), jake mirise, zadimljene prostorije, glasne zvukove, zagušljive prostorije, promene temperature i jaka svetla.

Zdrav način života je najbolja preventiva. Zato se trudite da unosite dovoljne količine vode, izbegavajte gazirane sokove, jake sireve, crno vino i čokoladu. Stručnjaci ističu da vežbanje 3 puta nedeljno, kao i masaže, pomažu u otklanjanju migrenoznih glavobolja koliko i lekovi.

Migresan ® kapsule imaju povoljno delovanje u profilaksi migrene i ublažavanju raznih vrsta bolova. Redovna upotreba preparata dovodi do produženja intervala između migrenoznih napada i smanjenja intenziteta propratnih pojava: jačine i dužine napada, muke, povraćanja itd.

Kako je kliničkim studijama potvrđeno antiinflamatorno, analgetično i spazmolitično delovanje ekstrakta povratića, Migresan ® kapsule se osim u profilaksi migrene, preporučuju i kod prehlada, inflamacija, reumatoidnog artritisa, psorijaze, zubobolje, menstrualnih bolova i astme.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *