Origano usporava starenje

Origano usporava starenje

Najvažnija lekovita materija u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje i efikasno štiti od gripa, prehlade, varičela, zauški i ospica. Međutim, zanimljivo je da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja ćelija. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprečavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane za delovanje slobodnih radikala.

Uništava tvrdokorne bakterije

Dokaza o lekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izvrsno deluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji menjaju oblike i otežavaju lečenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i temenu, kao i atletsko stopalo. Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primenjivati lokalno. U slučaju gljivica na koži glave koje izazivaju perut preporučuje se da se doda nekoliko kapi ulja prilikom šamponiranja.

Prva pomoć kod ujeda

Ulje origana ima moć neutralisanja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a takođe je korisno i za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Pomoć kod sportskih povreda

Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospešuje zaceljivanje povreda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protivupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lekom za artritis. Od svih vrsta origana, tri vrste su najlekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60 odsto karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90 odsto ovog aktivnog sastojka. Zbog tako visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi lekovito ulje.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *