Nesanica

Nesanicu pospešuju i mali detalji modernog načina života, kao što je blago plavo svetlo sa mobilnog telefona ili digitalnog sata koji se nalaze na stolu pored kreveta. Kratki talasi plavog svetla mogu ometati san.

Izbegavajte dremanje

Ako imate problema sa spavanjem, dnevno dremanje će samo pogoršati stvar. Ukoliko ipak morate dremnuti, nemojte duže od dvadeset minuta i pokušajte da to bude ranije.

Kada vam se prispava u popodnevnim časovima, idite u šetnju, popijte čašu ledene vode ili nazovite prijateljicu.

Sakrijte sat

Ako se probudite tokom noći i pogledate na sat, to može poremetiti san. Razmišljaćete o tome koliko vam je još vremena ostalo do početka radnog dana. Ako imate naviku da često gledate na sat, stavite ga u fioku, pod krevet ili van vašeg vidokruga.

Koristite crnu traku za plave LED satove koji se obično nalaze na DVD plejerima.

Bol u leđima

Blagi bol u donjem delu leđa vas neće probuditi, ali će biti dovoljno jak da vam poremeti san. Jedno od rešenja je da između nogu postavite jastuk koji će uskladiti kukove i smanjiti pritisak na donjem delu leđa.

Ako spavate na leđima, jastuk postavite ispod kolena.

Budite se sami

Odlazite na spavanje i budite se u približno isto vreme svakog dana – čak i za vreme vikenda. Ova rutina će postaviti vaš mozak i telo u zdravi ciklus spavanja/buđenja. Vremenom ćete moći brzo da zaspite i spavaćete čvrsto tokom cele noći.

Izađite na jako svetlo na 5 do 30 minuta čim ustanete. Svetlost je najmoćniji regulator biološkog sata.

Smanjite unos kofeina

Jutarnja kafa je omiljeni napitak većini ljudi, ali izbegavajte unos kofeina posle podneva. Kofein remeti dublje faze sna pa čak i male količine koje se nalaze u čokoladi ili gaziranim pićima mogu imati uticaj na spavanje.

Budite oprezni, jer kafa nije jedini proizvod koji sadrži kofein. Pročitajte sastojke svakog proizvoda koji konzumirate.

Vežbanje u pravo vreme

Redovno vežbanje će poboljšati kvalitet sna, ali samo ako ga ne upražnjavate pred ili oko vremena za spavanje. Energija koju ćete dobiti nakon vežbanja vas može držati budnim cele noći. Preporučuje se da ne vežbate tri do četiri sata pre odlaska na spavanje.

Lagane vežbe za telo i um neće naškoditi vašem snu – joga, taj či i slične vežbe su, zapravo, savršene pred spavanje.

Hrana u pravo vreme

Izbegavajte tešku hranu i velike porcije pre spavanja, jer će vam ona opteretiti želudac pa ćete se cele noći mučiti da zaspite.

Nemojte ništa jesti bar sat vremena pre spavanja.

Smanjite unos vode

Tretirajte se kao da ste dete: nemojte ništa piti dva sata pred odlazak na spavanje. To će sprečiti česte odlaske u kupatilo tokom noći, a bićete i sami sebi zahvalni zbog ove odluke.

Da izbegnete jako svetlo, držite svetlo u kupatilu upaljeno tokom cele noći.

Smanjite jačinu svetla

Dva do tri sata pre spavanja, prigušite svetla i ostavite po strani sve poslove, argumente ili komplikovane odluke. Smanjivanje svetla stimuliše vaš mozak da proizvodi melatonin, hormon koji donosi san.

Ako čitate pre spavanja, koristite lampu sa blagim svetlom.

Rešite se buke

Slavina koja curi ili lavež pasa vam neće pomoći da zaspite te vam mogu oduzeti dobar komad sna.

“Beli šum” će vam pomoći da neutrališete buku. Ventilator ili klima su pravi lek, a ako vam ni to ne pomogne – čepići za uši su zakon!

Preskočite cigarete

Potreban vam je još jedan razlog da prestanete pušiti? Nikotin je stimulans, kao i kofein. Pušenje vas može sprečiti da zaspite i pogoršati nesanicu.

Dok planirate strategiju za prestanak pušenja, možda će vam pomoći da brže zaspite ako pušite manje četiri sata pred odlazak u krevet.

 

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod depresije, napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *