Nervna napetost

Nervna napetost

Ako ste nervozni i napeti, ne posežite odmah za tabletama, pokušajte da rešenje za nervnu napetost pronađete u nekom od ovih prirodnih rešenja.

Avokado

Avokado obiluje vitaminom B koji deluje umirujuće, a sadrži i kalijum koji snižava krvni pritisak. Odličan je dodatak ishrani u stresnim situacijama i zato što je bogat glutationom, antioksidansom zaduženim za sprečavanje apsorpcije masti koje izazivaju oksidativni stres.

Čaj od kamilice i zeleni čaj

Čaj od kamilice provereno smiruje nerve i ublažava osećaj teskobe. On podiže nivo glicina, aminokiseline koja opušta nerve. Slično delovanje ima i zeleni čaj.

Beli luk

Stres slabi imunitet i zato su telu potrebne namirnice kao što je beli luk. On obiluje alicinom, prirodnim jedinjenjem koje sprečava nakupljanje masti u krvnim sudovima i čisti toksine iz tela. Beli luk neutrališe oksidativni stres, jača imunitet i smanjuje rizik od kancerogenih procesa.

Zobena kaša

Sadrži ugljene hidrate koji podižu nivo serotonina, hormona sreće. Time popravlja raspoloženje i ublažava štetne posledice stresa. Takođe, bogata je beta glukanom koji jača imunitet.

Indijski oraščići

Nizak nivo cinka u organizmu povezuje se s osećajem teskobe i depresijom, a nadoknadiće ga indijski orah. U porciji od 100 grama ima 5,78 miligrama cinka, a preporučena dnevna količina iznosi 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce.

Špargle

Stres podiže nivo kortizola koji jača želju za hranom i samim tim javlja se rizik od gojenja. Žene u stresnim situacijama imaju pojačanu želju za ugljenim hidratima i slatkišima. Što se više jede prerađene hrane, to je i raspoloženje gore. Šećer brzo diže energiju, ali je brzo i spušta. Zdrava alternativa su špargle jer obiluju vitaminom B koji deluje umirujuće.

Valerijana

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *