Neredovni menstrualni ciklus

Neredovni menstrualni ciklus

Svaka žena se u jednom trenutku susrela sa neredovnim ili potpunim izostankom menstrualnog ciklusa. Iako uglavnom ova situacija nije alarmantna i opasna, važno je znati razloge zbog kojih do neredovnosti dolazi kao i šta je to na šta naše telo želi da obratimo pažnju.

Povećani stres

Ako ste u prethodnom periodu prolazili kroz stresne situacije (novi posao ili praksa) a vaša menstruacija je izostala, razlog za to može biti povaćani stres. Hormoni stresa, poput koritzola se previše proizvode, zbog čega se potrebni hormoni ne prozvode u dovoljnoj meri. Ovo može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progesterona ne javljaju. U osnovi, bez odgovarajućih hormona, menstruacija se neće pojaviti.

Kada se nivo stresa vrati u normalu, menstruacija će se vratiti relativno brzo, bilo da je izostanak trajao tokom nekoliko nedelja ili duži vremenski period.

Naglo mršavljenje

Veliki gubitak težine može izazvati izostanak menstruacije. Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 % idealne telesne težine može izazvati amenoreju. Dakle, ako je vaša idealna telesna težina 58 kg, gubljenje 5 kg može izazvati propuštanje menstrualnog ciklusa.

Što se tiče povratka menstrualnog ciklusa, to zavisi od pojedinca. Nabolji način da se utvrdi problem je poseta doktoru.

Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju endokrilni poremećaj koji se obično manifestuje kada žena prvi put dobije menstrualni ciklus. Kao što samo ime kaže, ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog neravnoteže ženskih polnih hormona. Žene koje žive sa ovim problem obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i često su gojazne.

Ako mislite da možda baš vi imate ovaj problem, postoje tri karakteristična znaka. Prvi znak je poznt kao hiperandrogenizam, koji se manifestuje pojavom akni i prekomernog rasta kose. Drugi znak predstavlja izostanak menstruacije i treći su policistični jajnici, koji se mogu otkriti samo preko ultrazvuka.

Prevelika aktivnost

Preterana aktivnost obično ima sličan efekat na menstrualni ciklus, kao gubitak težine. To je zato što je agresivno vežbanje često jedan od uzročnika gubitka težine, često i više od 10 odsto idalne telesne težine.

Postoje određene vrste vežbi koje povećaju rizik za izostanak menstruacije. Žene koje se bave trčanjem, baletom, gimnastikom i umetničkim klizanjem imaju tendenciju da dožive atletsku amenoreju. Ako ste sportista, maratonac ili jednostavno vežbate u teretani, postoje stvari koje možete da uradite kako biste regulisali menstruaciju.

Floravitex kapi

Floravitex kapi pomažu kod neredovnog menstrualnog ciklusa početkom puberteta i u kasnijoj dobi, dismenoreje (bolne menstruacije), akutna i hronična upala jajnika, akutna i hronična upala materice, treća i šesta grupa vaginalnog sekreta, benigne ciste na jajnicima, miomi, ciste na grudima nastale kao posledica hormonskog disbalansa, pred menstrualni sindrom – PMS.

Floravitex kapi utiču na još jedan hormon – prolaktin (hormon koji utiče na mlečne žlezde) može biti povećan u tom periodu, dovodeći do bola u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *