Nedostatak kretanja uzrokuje bol u kolenima

bol u kolenima

Nedostatak kretanja, ali i nedovoljno istezanje mišića zadnje strane butine i zadnjice, od kukova do kolena, uzrokuju bol u kolenima.

Ojačajte kolena ovim vežbama

Od velike koristi je i istezanje stopala i Ahilove tetive. Ukoliko tetive nisu prokrvljene kako treba biće veoma čvrste. Fizioterapeuti savetuju da, kako biste ojačali skočne zglobove, tetive i stopala, stanete prednjim delom stopala na stepenik ili ivičnjak i polako pete spuštate ka dole dok ne osetite blago zatezanje. Kičma treba da bude prava, a ruke na osloncu. Uradite ovu vežbu u tri serije po 15-20 ponavljanja.

Istezanje pomoću trake

Lezite na leđa. Podignite desnu nogu, a na sredinu stopala stavite kaiš od kućnog ogrtača ili elastičnu traku za istezanje. Rukama lagano vucite stopalo ka dole, a stopalom pravite otpor. Ponovite vežbu od 10 do 15 puta, vodite računa o disanju, a potom promenite nogu.

Peta na zadnjicu

Ukoliko su kolena toliko bolna da je njihovo savijanje gotovo nemoguće, ovo je vežba koja može da pomogne da se što pre rešite bola. Lezite na stomak i levom rukom uhvatite skočni zglob leve noge. Na desnu ruku oslonite čelo. Povucite stopalo ka sebi, tako da petu vučete ka zadnjici. Osetićete istezanje u pregibu kuka i prednjeg mišića butine. Ostanite u tom položaju 30 sekundi, a zatim ponovite postupak sa drugom nogom.

Istezanje mišića kukova

Istezanje mišića koji rotiraju kukove može da ima pozitivan efekat na kolena. Najbolji način da ih istegnete je da legnete na leđa sa savijenim nogama. Prebacite desni članak preko levog kolena. Polako podižite levu nogu. Zadržite nekoliko sekundi pa pustite. Nakon nekoliko ponavljanja, isto to uradite sa drugom nogom.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *