Nastajanje i lečenje hemoroida

Nastajanje i lečenje hemoroida

Prevelik pritisak na krvne sudove u karlici i predelu rektuma dovodi do oticanja i istezanja vena što je glavni preduslov za nastajanje hemoroida. U rizičnu grupu za dobijanje hemoroida spadaju trudnice, osobe koje podižu težak teret, osobe koje se slabo kreću odnosno puno sede, ljudi koji imaju problem sa hroničnim zatvorom odnosno opstipacijom, a postoji i genetski preduslovi, oboljenja jetre i još puno faktora.

Stajanje doprinosi nastanku hemoroida. U starim spisima pronađeno je da su problem sa hemoroidima imali još i faraoni. Pa otud i naziv faraonska bolest.

Prirodno lečenje hemoroida

Hemoroide dobijamo pre svega zbog pogrešnog načina življenja, pored gore navedenih rizičnih grupa svako može da izazove nastanak hemoroida na sledeći način: Loša ishrana – slab unos voća i povrća pre svega nizak unos vlakana je ključan za nastanak hemoroida. Ishrana sa previše soli, ljute i kisele hrane može dovesti do ovog oboljenja. Manjak fizičkih aktivnosti dovodi do nastanka hemoroida. Slab unos tečnosti (ispod 2l dnevno), alkoholna i gazirana pića mogu dovesti do pojave ove bolesti.

Kantarion u maslinovom ulju suzbija bol i često se koristi za prirodno lečenje hemoroida

4 velike kašike nerazvijenih pupoljaka stavite u tamnu staklenu bocu i ostavite 1 dan. Nakon toga dodajte 1/2 litre maslinovog ulja i bocu dobro zatvorite. Ostavite je na suncu 6-8 nedelja pa ulje nakon toga možete direktno da nanosite na vanjske hemoroide. Ovom ulju možete dodati eterično ulje kamilice i čempresa.

Čuvarkuća, limun i med za prirodno lečenje hemoroida

Dobro operite limun pa ga zatim ubacite u vodu sa kašikom sode bikarbone i pustite da odstoji 1 sat. Izvadite ga, isperite i nasecite na kriške. Tako isečen limun zajedno sa 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procedite kroz gazu. Dodajte 750 g livadskog meda i promešajte sa drvenom kutljačom. Držite u frižideru, te svako jutro na prazan stomak uzmite po 1 kašiku. Tretman traje oko 40 dana.

Prirodno lečenje hemoroida pomoću masti od maslačka

Prirodni lek za hemoroide je svakako i maslačak. On se priprema od svežih cvetova.

500 g neslane svinjske masti zagrejte na najjače. Kada je mast vrela ubacite 40 svežih cvetova maslačka i ostavite na vatri dok “ne baci jedan ključ”, promešajte i sklonite sa vatre. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smesu zagrejte tek toliko da je možete procediti. Dobijenu mast sipajte u odgovarajuću posudu i blago utrljajte na obolelo mesto nekoliko puta dnevno.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *