Najčešći simptomi u toku menopauze

Najčešći simptomi u toku menopauze

Menopauza se javlja u tri faze i to: perimenopauza (period kada počinju prvi simptomi, ali menstracija još uvek traje), menopauza (javlja se posle pedesete godine i to obično godinu dana nakon “gubitka” menstruacije) i postmenopauza (javlja se nakon menopauze i njeni simptomi mogu trajati od pet do deset godina).

Najčešći simptomi u toku menopauze

Noćno znojenje javlja se u toku perimenopauze, ali je mnogo izraženije kada se zaustavi proizvodnja estrogena. Meditiranje noću pre spavanja mnogim je ženama ublažilo ove simptome.

Jedan od glavnih simptoma menopauze je umor. Zdrav i kvalitetan doručak će vam dati dovoljno energije da “preživite“ dan. Konzumiranjem voća i namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poboljšaćete mentalno zdravlje. Vežbe istezanja (joga) će vratiti fizičku, a šetnja prirodom, mentalnu snagu.

Smanjena želja za intimnim odnosima. Ona može nastati usled smanjenja proizvodnje estrogena, ali i zbog stresa i problema u ljubavnoj vezi. Pričajte sa partnerom o svojim osećanjima. Romantičan vikend u dvoje može pomoći u smanjenju stresa i imati pozitivan efekt na povećanje želje za intimnim odnosima.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *