Menstrualni ciklus i trening

Menstrualni ciklus

Tokom menstrualnog ciklusa nivoi hormona rastu i padaju, u zavisnosti od toga da li su vrednosti visoke ili niske, drugačije ćete se osećati. Ako uzmete najbolje iz svakog od tih perioda i iskoristite ga za ličnu dobrobit, to vam može promeniti život.

Postoje četiri različite faze menstrualnog ciklusa koje doživi svaka žena i koje donose razne hormonalne promene. One utiču na to koliko ste motivisani za treniranje, kako vam se mišići adaptiraju, ali i na to kako vam se telo puni energijom.

Razumevanjem hormonskih promena, možete da radite ono što je najbolje za vaše telo u pravom trenutku ciklusa, što znači da ćete imati više energije, izgraditi više mišića, bolje ćete reagovati na trening i ublažićete simptome PMS-a.

Držite se svog rasporeda, ali pazite na raznovrsnost aktivnosti.

Pridržavanje fitnes plana će vam pomoći da ostanete motivisani tokom menstrualnog ciklusa, naročito ako vam se ne vežba.

Preporuka je da fizički budete aktivni tri do četiri puta nedeljno, to će pomoći vašem telu da se transformiše i postane snažnije.

Tokom ovulacije nivo hormona je na vrhuncu i tada osećate da imate više energije. To je idealna prilika da probate nešto drugačije, poput treninga visokog intenziteta.

Jedite hranu koja vam daje energiju

Hrana koju jedemo ne utiče samo na naše fizičko zdravlje nego i na to kako se osećamo. Bolja ishrana, redovni obroci i veći unos svežeg voća i povrća može da bude podsticaj za vežbanje.

Nemojte se upoređivati sa drugima

Većini žena vežbanje može da ublaži simptome povezane sa menstruacijom, ali kako se menstrualni ciklusi razlikuju od osobe do osobe i od meseca do meseca, važno je da radite ono što vam najviše odgovara.

Eksperimentišite sa različitim aktivnostima i vežbajte kada ste raspoloženi za to ili kada znate iz iskustva da će vam vežbanje pomoći da se osećate bolje.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *