Menopauza ili nešto drugo

Menopauza ili nešto drugo

Valunzi, znojenje, promene raspoloženja, sve su to simptomi menopauze, ali oprezno, jer mogu biti i pokazatelji nečeg mnogo opasnijeg od toga.

Menopauza ili nešto drugo

Jedan od prvih, ali i glavnih znakova da ulazite u menopauzu jesu promene menstrualnog ciklusa. Nekima se dešava da dobijaju češće menstruacije, dok drugima dolaze brže i češće nego ranije. Međutim, ako primetite obilna krvarenja, počnete dobijati menstruaciju češće od svake tri nedelje ili primetite krvarenje nakon seksualnog odnosa, razgovarajte sa doktorom.

Moguće je da se radi o polipima, miomima na materici ili čak raku grlića materice. Veoma je važno saznati to na vreme.

Valunzi i znojenje tokom spavanja

U čak 80% situacija žene u perimenopauzi imaju valunge i noćno znojenje, a to nekada traje i u rasponu do sedam godina. Pad estrogena može uticati na vaš organizam tako što će ga onemogućiti da reguliše temperaturu.

Međutim, to takođe može biti pokazatelj hipertireoze (preaktivnog rada štitne žlezde), koja čak dodatno zbunjuje i drugim simptomima koji se pojavljuju. Neki od njih su gubitak kose i neredovan ciklus. Zato vam savetujemo da uradite analizu krvi i saznate o čemu se radi.

Gubitak kose

Padom estrogena dolazi do raznih promena u vašem organizmu, a od čega je još jedna neugodna – gubitak kose. Rizik od opadanja kose povećava se kod žena čije su majke i bake takođe brzo gubile kosu u poznim godinama.

Međutim, ako primetite neuobičajene količine kose koja opada, posetite doktora. Može se raditi o poremećenom radu štitne žlezde, problemima sa pamćenjem, ali i simptomima raka dojke.

Ubrzan rad srca

Vaše srce će početi raditi ubrzano ili neravnomerno. Naročito tokom valunga kada se, prema istraživanjima, primećuje ubrzanje od osam do šesnaest otkucaja. Međutim, ako vam srce ubrzano lupa i u drugim situacijama, posavetujete se sa svojim doktorom.

Aritmija dolazi sa godinama, ali nije svaka bezazlena, jer neke od njih mogu ukazivati na ozbiljne probleme kardiovaskularnog sistema. Usled menopauze može doći i do napada panike, a koji automatski uzrokuju ubrzan rad srca. Ipak, u tom slučaju savetujemo razgovor sa psihologom.

Bol u zglobovima

Očekivano je da sa godinama vaše kosti postaju krhkije i slabije, a to se naročito odnosi na period menopauze. Više od polovine žena oseća bol u zglobovima upravo tada, radi niskog nivoa estrogena.

Ali ako je bol intenzivniji i traje duže, moguće je da se radi i o artritisu, fibromialgiji, ali i pojačanoj depresiji. Ovo takođe može biti alarmantno (posebno ako imate problema sa viškom kilograma) pa se posavetujte sa doktorom.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *