Lekovita crna rotkva

Lekovita crna rotkva

Crna rotkva se najčešće koristi za lečenje bolesti žuči i bolesti jetre. Ovim korenom lečimo još neke zdravstvene probleme, a način upotrebe crne rotkve zavisi za šta nam je tačno potrebna.

I jetra i žuč su uključeni u probavni proces, pa će rotkva dobro poslužiti i kao namirnica u kuhinji. Ipak, ako želite ciljano delovati protiv neke bolesti, onda je potrebno od crne rotkve napraviti lek.

Kada je koristimo u kuhinji mi obično uklanjamo koru, a unutrašnji deo pripremamo na pari ili ga kuvamo, odnosno pržimo. Pored toga, crnu rotkvu možemo jesti sirovu, najčešće kao salatu. Ako je stavimo u blender, od crne rotkve pravimo sok koji je takođe zdrav. Osim samog korena biljke, kada je potreba možemo koristiti i lišće.

Crna rotkva se može koristiti za prevenciju i lečenje prehlade. Kora od crne rotkve ima mnogo jači ukus nego bela unutrašnjost korena. Baš se u tom jačem ukusu nalaze supstance koje nam pomažu u zimskim mesecima, kada smo podložniji gripu i prehladi. Ljute namirnice kao što je crna rotkva mogu sprečiti ili izlečiti prehladu, na način da stimulišu sluznicu i čiste začepljenja. Osim samog ukusa crne rotkve, veliku ulogu u prevenciji i izlečenju igra vitamin C kojim je ova biljka bogata.

Iskoristite lekovita svojstva crne rotkve. Uklonite kamen iz bubrega uz pomoć ove dobro poznate biljke.

Crna rotkva je jako efikasan lek protiv kamena u bubregu. Da bi koristili crnu rotkvu, najbolje je piti sok isceđen iz ovog korena.

Sok crne rotkve može otopiti kamence, i sprečiti njihovo nastajanje. Ako i nemate kamen u bubregu, nije loše piti sok da bi sprečili njihovo nastajanje. Osim što će otopiti kamence u bubrezima, sok crne rotkve rastopiće i kamen u žuči.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska i kamena u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *