Lekovi za smirenje na prirodnoj bazi

Lekovi za smirenje na prirodnoj bazi

U prirodi se još od davnina mogu pronaći rešenja za opuštanje, počevši od tamne čokolade koja smanjuje nivo stresa, pa sve do opojnog mirisa lavande koji znatno može poboljšati kvalitet sna.

Lekovi za smirenje na prirodnoj bazi

Ponekad se noću desi da smo u stanju isključiti svoj um, a ponekad telo. Ako je slučaj da smo uspeli “isključiti” um, ali ne i telo tu kamilica pomaže. Dokazano je kako kamilica, kada se konzumira u vidu čaja, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspešno umiruje naše telo.

Tamna čokolada

Postoji valjan razlog zbog čega je preporučljivo da se čokolada redovno konzumira. Količina od 40 g tamne čokolade smanjuje nivo stresa kortizola i katekolamina, a samim time uklanja i anksioznost. Uz to, tu je i činjenica kako se, kroz užitak tokom konzumacije ove poslastice, oslobađa endorfin u našem mozgu i na taj način na trenutak doživljavamo osećaj savršene sreće.

Gospina trava

Još od pamtiveka koristi u lečenju depresije, i to na način da se konzumira u vidu čaja ili kao dodatak ishrani. Dokazano je i kako značajno popravlja raspoloženje kod blago depresivnih osoba. No, gospina trava ipak nikad nije prihvaćen kao lek protiv ozbiljne depresije s obzirom na činjenicu kako ima negativne posledice u kombinaciji s pojedinim namirnicama ili lekovima.

Valerijana 

Poznata je činjenica kako se ljudi već vekovima uspešno opuštaju uz ovu biljku. Po prvi put je njenu primenu uočio Hipokrat i to kao biljku koja utiče na organizam poput sedativa. Valerijana se može pronaći u više različitih oblika: u vidu tableta, sokova, čaja, kapi itd.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *