Lečenje reumatoidnog artritisa

Lečenje reumatoidnog artritisa

Zbog prirode nastanka reumatoidnog artritisa potrebno je da imuni sistem naučimo da ne reaguje protiv vlastitog organizma.

Lečenje reumatoidnog artritisa

Simptomatski pristup – cilj ovakvog lečenja je ublažiti simptome nastale upalom zglobova. Lekovito bilje koje se najčešće koristi kod ovog lečenja su listovi crne ribizle, list koprive i koren harpagofita.

Crna ribizla je jedan od najboljih antireumatika. Materije koje blagotvorno deluju su smeštene u listovima biljke, a ne u plodu. Crnu ribizlu koristimo tako da listove prelijemo toplom vodom i pustimo ih da odstoje desetak minuta. Infuz koji smo dobili potrebno je piti nekoliko puta tokom dana, uvek pre jela.

Infuz od lista koprive pripremamo kao i infuz od crne ribizle, a pijemo ga tri puta dnevno. Ovaj napitak ima antireumatsko i diuretičko delovanje, i stimulira lučenje žuči.

Harpagofit je malo manje poznata biljka na našim prostorima. Poreklom je iz Južne Afrike, a u lečenju koristimo koren ove biljke. Koren u sebi sadrži iridoide, a ima protiv upalno i blago analgetsko delovanje. Najbolji preparat je suvi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne materije razgrađuju prolaskom kroz želudac.

Drenažni pristup – na samom početku terapije potrebno je regulisati funkciju jetre: Jetra je organ koji je odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnog proteina u imunom sistemu čoveka. Da bi pristupili lečenju prvo moramo uraditi detoksikaciju nekim od biljnih preparata. Za detoksikaciju dobro je koristiti artičoku, maslačak ili čičak. Nakon završene detoksikacije koja je trajala 3 nedelje, olakšana je kontrola imunog odgovora, a pažnju možemo posvetiti olakšavanju simptoma od kojih pacijent pati. Detoksikacija jetre se izvodi rano u proleće i još jednom pre leta. Ovakav pristup lečenju donosi rezultate tek nakon 2 do 3 godine, a u svakoj godini treba sprovesti dve do tri kure čišćenja jetre.

Biljni sastojci Vendoksin® gela pomažu otklanjanju bola, otoka, grčeva, težine i umora nogu, i trenutno poboljšavaju cirkulaciju, naročito u stanjima dugotrajnog mirovanja, sedenja, stajanja i slabe cirkulacije. Deluju protivupalno i vazoprotektivno, jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje otoka, ubrzavaju vensku cirkulaciju, pojačavaju prokrvljenost, smanjuju crvenilo kod upaljenih vena i vitalizuju kožu.

Vendoksin® gel se preporučuje kod svih tegoba hronične venske insuficijencije: proširenih vena, pojave ispucalih kapilara, poremećaja periferne cirkulacije, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, površinske tromboze, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa i tendovaginitisa. Efikasan je u slučaju sportskih i drugih povreda (nagnječenja, distorzije, istegnuća tetiva mišića i ligamenata zglobova i hematoma).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 7 =