Lečenje hemoroida ili šuljeva

Lečenje šuljeva

Hemoroidi ili šuljevi prava su napast za ljude, posebno za muškarce srednjeg doba. Bolest se manifestuje u obliku čvorića na proširenim venama na izlasku debelog creva, tj. na analnom otvoru.

Postoje unutrašnji i spoljašnji čvorići, oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale. U većini slučajeva bolest nastaje pogrešnim načinom življenja i lošom ishranom.

Lečenje hemoroida ili šuljeva

Bolest pogađa ljude koji uglavnom sede i malo se kreću, a jedu malo voća i povrća. Bolest se u početku prepoznaje nesnosnim svrabom u predelu čmara. Česta je pojava krvarenja što se javlja na kraju nužde. Razlikujemo lakši i teži oblik oboljenja, a time i primereno lečenje lekovitim biljem.

I lakši i teži oblik leči se isparavanjem nad jakim čajem od bršljanova lišća i pera (zelenih) crvenoga luka. Isparavati svako jutro i veče po pola sata. Nakon isparavanja čaj nemojte prosipati, nego istim čajem potrebno je ispirati se posle svake izvršene nužde!

Sastav čaja za lakši oblik bolesti:
– 40 g stabljike zlatice s kamena
– 40 g cvetova i listova petrovca velikog
– 40 g hrastove kore (donje bele)
– 40 g listova i cvetova vreska — plavog cveta
– 20 g listova bršljana
– 20 g stabljike ive trave

Pripremanje čaja:

Sve navedene trave usitniti i dobro smešati. U jedan litar proključale vode staviti 10 g. ove čajne mešavine. Kuvati poklopljeno 1 minut i ohladiti poklopljeno. Hladan čaj procediti i presipati u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl. pre jela, nakon uzimanja čaja pre jela uzmite jednu srednju kašiku meda. Posle jela uzmite 0.5 dcl i nakon toga uzmite jednu supenu kašiku prirodnog maslinovog ulja.

Pravilna ishrana kod hemoroida

Hranu pripremati na običnom biljnom ulju, jako raskuvati (sa što više raskuvanoga zelja), ne zapržavati — ulje se ulije u vodu u kojoj se kuva hrana.

Kao u lečenju drugih bolesti probavnih organa, tokom terapije zabranjeno je pušiti cigarete, piti alkohol, jesti zapržena jela, konzervirane prerađevine, govedinu, sve vrste pečenja, veće količine slatkiša i vršiti naporan rad. Bolest se leči 20 do 30 dana.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *