Lečenje depresije i anksioznosti

Lečenje depresije i anksioznosti

Sigurno ne postoji osoba koja nije osetila dejstvo stresa, stanje čije je štetno dejstvo gotovo nemoguće izbeći. Ogroman broj ljudi ublažava napetost i nervozu uzimajući sedative na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom. Svako samoinicijativno lečenje depresije ili lečenje anksioznosti može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, naročito ako se ta vrsta medikamenata uzima duže vreme i u neadekvatnim količinama. Kao alternativu, fitoterapeuti preporuručuju čajeve i tinkture na bazi valerijane, matičnjaka, kantariona, hmelja i lavande.

Lečenje depresije i anksioznosti

Odoljen ili valerijana jedna je od najpoznatijih biljaka koje se koriste za lečenje anksioznosti, nervne napetosti i nervoze, kao i epilepsije i histerije. Ova biljka ispoljava sedativna i spazmolilička svojstva, smanjuje lokomotorne aktivnosti i smiruje agresivno ponašanje. Zbog uspavljujućeg dejstva valerijana smanjuje pažnju i koncentraciju pa je ne treba uzimati pre vožnje, rukovanja mašinama i uređajima, kao i drugih aktivnosti koje zahtevaju visoku koncentraciju.

Kantarion čaj za lečenje depresije

Reč je o još jednoj izuzetno korisnoj biljci čije se sedativno dejstvo zasniva na supstanci pod nazivom hipericin. Koristi se u slučaju blažih oblika depresije, kao i protiv čitavog niza drugih bolesti. Podstiče rad endokrinih žlezda. Otklanja nervozu, grčeve na nervnoj bazi i aritmiju.

LEČENJE STRESA – NAMIRNICE ZA BOLJE RASPOLOŽENJE

Lisnato zeleno povrće glavni je izvor folne kiseline, čiji nedostatak izaziva zaboravnost i depresiju. Naime, manjak ove supstance uzrokuje pad serotonina u mozgu, a to za sobom povlači i loše raspoloženje. Plodovi mora često se nazivaju hrana za mozak jer sadrže veliku količinu selena, minerala koji je u organizmu prisutan u tragovima, a znaćajno popravlja
raspoloženje. Osim kod morskih plodova, selena ima i u žitaricama i mesu. lako ga mnogi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa, neka istraživanja pokazala su da beli luk otklanja umor i razdražljivost, dok kapsacin iz ljutih papričica podstiče lučenje endorfina – „hormon sreće“. Nikako ne treba zaboraviti ni čokoladu koja zahvaljujući hemijskom sastavu (sadrži teobromin, feniletilamin, triptofan, kofein), poboljšava raspoloženje i smanjuje napetost.

Kapi Valerijane

Kapi Valerijane predstavljaju 100% prirodni, organski proizvod na bazi ekstrakta organskog korena valerijane (Valerianae radix), organskim voćnim destilatom.

Valerijan biljne kapi  sadrže iridoidne monoterpene – valepotrijate do 2%, etarsko ulje do 1%, alkaloide, seskviterpenske ketone i kiseline, tanine i skrob. Delovanje aktivnih supstanci provereno deluju umirujuće, kod napetosti i nervoze i kod težih oblika nesanice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *