Kamen u bubregu prevencija

Kamen u bubregu prevencija

Kamen u bubregu se formira od otpadnih proizvoda i soli koje se nalaze u urinu. Što je manje urina, to je više otpada i soli u njemu. Kamenje se uglavnom formira u jednom bubregu. Takođe, najčešće se javlja jedan kamen, dok su retki slučajevi kada se u bubregu nalazi više kamena istovremeno.

Glavni znak bolesti je jak bol u predelu bubrega, koji se širi duž uretre do prepona. Bol je praćen mučninom i povraćanjem. Bol se javlja u obliku napada koji postepeno jenjava, a zatim se ponavlja. To su tzv bubrežne kolike. Nastaju iznenada, a uzrokovani su vožnjom po neravnom putu, kada osoba skače ili trči itd.

Snažnim stiskanjem bubrežne karlice ili uretera telo pokušava da istisne kamenac, a to izaziva jak bol. Posle svakog napada na kraju mokrenja primećuje se malo krvi, a ponekad je sva mokraća blago krvava. Krv dolazi od činjenice da je kamenac oštetio odvodni kanal.

Kamen u bubregu prevencija

Spremati hranu sa što manje soli, čorba, jako prokuvana i jesti mlaku. Ne pijte svežu vodu. Vodu prvo prokuvajte i ohladite, pa tek onda pijte. Takođe je zabranjeno piti mineralnu vodu, jesti masnu hranu i konzervisanu hranu.

Ograničite unos soli i šećera
Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma i šećera može izazvati da se formira kamen u bubregu i povećanje količine kalcijuma u ​​urinu.

Uzmite dovoljno kalcijuma
Iako visok nivo kalcijuma u ​​urinu doprinosi nastanku kamena u bubregu, i dalje možete jesti hranu bogatu kalcijumom. U stvari, kalcijum odvraća supstance u digestivnom traktu koje pomažu u formiranju kamena u bubregu.

Ograničite proteine
Smanjite unos životinjskih proteina, kao što su govedina i piletina. Previše proteina (naročito životinjskih) može dovesti do formiranja kamena u bubregu (naročito kamena mokraćne kiseline).

 

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × five =