Kako sprečiti i lečiti upalu bešike

Upala bešike

Upala bešike se pojavljuje iznenadno i traje kratko (akutna upala), ali ponekad se može zadržati duže vreme (hronična upala). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima, bakterija koja uzrokuje upalu bešike uriniranjem će se ukloniti iz tela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove bešike i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tela da ih uništi što rezultira upalom bešike.

Simptomi

Žene obično osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a muškarci imaju osećaj punoće u predelu analnog otvora. Groznica se obično ne javlja kod infekcije bešike ili mokraćovoda, češće je pratilac infekcije bubrega, kada se javljaju i druge ozbiljne komplikacije – bol u leđima ili boku i neposredno ispod rebara, a javlja se i osećaj gađenja i povraćanja.

Prevencija

Preventivne mere su vrlo jednostavne. Važno je piti dosta tečnosti, najmanje litar i po do dva tokom dana. Tečnost treba piti pomalo u gutljajima, a ne odjednom. Jer, kad se pije dosta tečnosti, javlja se nagon za mokrenjem, a tada se bakterije ispiraju. Pošto seksualni odnos često provocira upalu, savetuje se da se obavezno mokri posle odnosa. Preporučuje se da se povremeno piju i brusnica ili uvin čaj. Važna je regulacija stolice jer oni koji često imaju zatvor češće imaju upale bešike. Redovnom stolicom se smanjuje sklonost ka infekciji, a u tome mogu da pomognu probiotici.

SAVETI

Da bi se mogućnost upale donjih mokraćnih puteva smanjila evo nekoliko saveta:

  • pijete dovoljno vode, jer povećano uzimanje tečnosti podstiče mokrenje kojim se iz mehura izbacuju bakterije
  • nikada ne zadržavate mokraću nego da mokrite čim se javi potreba, jer uzdržavanje od mokrenja omogućava razmnožavanje bakterija
  • pijete nezaslađene sokove od borovnice i brusnice, kao i da redovno uzimate vitamin C
  • ne sedite u kadi nego da se tuširate
  • mokrite svaka tri sata
  • obavezno mokrite pre i posle polnog odnosa

Zodeks čaj

je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

U sastav ove čajne mešavine ulaze biljne sirovine rastavića, zlatnice, vrbe, breze i kleke, koje sadrže kompleks fiziološki aktivnih sastojaka (triterpenski saponozidi, flavonoidi, polifenolna jedinjenja, etarska ulja, diterpeni, tanini, vitamini, minerali i dr.), koji su nosioci: diuretične, antimikrobne, antiinflamatorne, spazmolitične, analgetske i hemostatične aktivnosti.

Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

Zodeks čaj možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>