Šuljevi – Hemoroidi – Kako ih izlečiti

Hemoroidi

Iako samo u 4 odsto slučajeva postaju problematični, ako se ne leče adekvatno i na vreme, mogu značajno uticati na stanje zdravlja.

Hemoroidi (u narodu poznati kao šuljevi) su proširene vene završnog dela debelog creva. Dejstvom prevelikog pritiska dolazi do proširenja hemoroidalnih vena i uvećanja hemoroidalnih čvorova. Tada kažemo da neko ima hemoroidalnu bolest i počinjemo lečenje. Zavisno od lokalizacije, dele se na unutrašnje hemoroide i spoljašnje hemoroide, a granicu čini takozvana zupčasta linija koja se nalazi na oko 1,5­2 cm od analnog otvora. Tačan uzrok njihovog nastanka je nepoznat, ali zanimljiv je podatak da ova bolest ne postoji kod životinja.

Na nastanak hemoroida utiče povećan pritisak u rektalnim venama do čega dovodi hroničan zatvor ili dijareja, napinjanje tokom pražnjenja, dugo zadržavanje u toaletu (čitanje tokom defekacije), otežano pražnjenje, preterana upotreba laksativa i klistiranja, svakodnevno dugotrajno sedenje i stajanje, čak i podizanje teškog tereta.

Adekvatna ishrana je prva metoda lečenja hemoroida

Ishrana ostaje stalan pratilac ostalih načina lečenja, jer poboljšava ishod lečenja. Najčešće je samo dovoljna u prvom stadijumu bolesti. Preporuka je da ishrana bude bogata svežim i suvim voćem i povrćem koje sadrži biljna vlakna koja zadržavaju vodu u stolici, pa je ona voluminoznija i mekša. To su mahunarke, semenke, integralne žitarice. Vlakna treba postepeno uvoditi u jelovnik, jer u suprotnom mogu dovesti do nadimanja i zatvora i – pogoršanja tegoba.

Za krvareće hemoroide dobra je masna riba, jer obiluje korisnim mastima koje klize kroz digestivni trakt. Naravno i mnogo tečnosti, pre svega vode i sveže ceđenih sokova, ali ne sa citrusnim voćem, jer kiselina može iritirati predeo oko čmara. Sok od šljiva može se piti svaki dan.

Izbegavajte jake začine, ljutu hranu, alkohol, kafu, kakao, crni čaj. Zaboravite na konzerviranu hranu, suhomesnate proizvode, masnu i prženu hranu, brzu hranu, slane grickalice i slatkiše. Izbegavajte belo brašno, masti životinjskog porekla i rafinisana ulja. Najbolje je koristiti hladno ceđeno maslinovo ulje jer može pomoći da stolica bude mekša.

Vendoksin kapi

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

Budući da biljni sastojci jačaju zid venskog krvnog suda, smanjuju osetljivost i propustljivost kapilara, sprečavaju nastajanje i smanjuju već prisutni otok, povoljno deluju i regulišu vensku cirkulaciju, ublažavaju bol i osećaj umora i težine u nogama (dugo mirovanje u postelji, traume, nagnječenja, povreda u sportu, stanja posle preloma, dijabetična angiopatija, ulcus cruris, arterioskleroza i sl.).

Vendoksin kapi možete naručiti putem telefona 011/3120 381 ili putem naše online prodavnice >>>