Žene i hormonski disbalans

Među značajne uzroke hormonskog disbalansa se ubrajaju stres, loša ishrana, stroge dijete, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, kao i dugotrajno i nekontrolisano korišćenje hormonskih preparata za sprečavanje trudnoće. Takođe, hormonski disbalans može nastati kao posledica određenih bolesti kao što su dijabetes i oboljenja štitaste žlezde.

Simptomi

Simptomi koji se kod žena javljaju usled hormonskog disbalansa su brojni, a neki od najčešćih su: neredovne menstruacije, odsustvo koncentracije, glavobolje i migrene, poremećaj sna, umor i promene raspoloženja, pojava akni i bubiljica, preterano mašćenje kose i kože, digestivni problemi, otečene i bolne grudi.

Hormonski disbalans prirodno lečenje

Srećom, te postoji i prirodno lečenje hormonskog disbalansa i nije neophodno odmah posezati za sintetičkim lekovima. Naravno, pre nego što počnete prirodno lečenje neophodno je da najpre ustanovite koji problem zaista imate, a to najbolje možete da učinite ako se obratite stručnjaku, koji će vam predočiti koje analize je neophodno da izvršite.

Nakon sprovedenih analiza, znaćete i da li imate hormonski disbalans, te možete da počnete prirodno lečenje. Naravno, u zavisnosti od stepena poremećaja, zavisiće i terapija.

Ali, svakako ono što vi možete sami učiniti, bez obzira na koji način ćete se lečiti, jeste da uvedete nove navike u ishranu i na prvom mestu da izbacite iz svakodnevne ishrane sve namirnice koje sadrže polinezasićene omega – 6 masne kiseline, kojih ima u: biljnim rafinisanim uljima, margarinu, ali i u sojinom ulju. Zato je najbolje umesto toga da koristite maslinovo ulje koje je hladno ceđeno i pravi puter. Uvrstite u redovnu ishranu ribu, a prvenstveno tunjevinu, skušu i losos, kao i namirnice koje su bogate vlaknima. Unosite više voća i povrća, ako je moguće u svežem stanju, a prvenstveno se preporučuju: kelj, kupus, prokelj i brokoli, koji dokazano sprečavaju pojavu raka, i to na prvom mestu raka dojke.

Sledeće što možete da učinite ukoliko želite prirodno lečenje hormonskog disbalansa, jeste da smanjite ili potpuno izbacite unos kofeinskih i alkoholnih napitaka, kao i cigarete i da, ukoliko je moguće stres svedete na minimum.
Savetuje se i da unosite namirnice koje sadrže takozvane fitoestrogene, a kojih ima u semenkama lana i susama, ali i u mahunarkama i organski gajenoj soji. Međutim, imajte na umu da se ove namirnice prvenstveno preporučuju za održavanje optimalnog nivoa hormona, ali ukoliko u organizmu postoji hormonski poremećaj koji podrazumeva višak estrogena, treba biti pažljiv sa njihovim unošenjem.

Od biljaka koje se preporučuju za prirodno lečenje hormonskog disbalansa u organizmu, pomenućemo samo neke : Konopljika (kod nas možete naručiti Organske biljne kapi Floravitex), neven, macina trava, crvena detelina, imela, kantarion, boražina i druge.