Kako se leče hemoroidi

hemoroidi

Hemoroidi nisu samo znak masovnih poremećaja u probavnom sistemu, već ukazuju na moguće probleme sa krvnim sudovima, hroničnim upalama a ponekad i probleme sa jetrom, ali i mogućnost kombinovanih uzročnika takođe treba uzeti u obzir.

Jedite zdravo i živite zdravo

Dakle, u pogledu hemoroida, na prvom mestu treba voditi računa o zdravoj i umerenoj ishrani, kao i o dovoljno kretanja. Uspostavljanjem zdravijeg načina života, varenje i peristaltika su u velikoj meri regulisani, tako da vršenje ekstremnog pritiska prilikom obavljanja nužde više nije neophodno, što na početku uklanja jedan od glavnih uzroka.

Jedite više hrane sa vlaknima jer ona povećava volumen stolice koja zatim lakše klizi crevima, pozitivno utiče na peristaltiku i na taj način sprečava zatvor. Umesto proizvoda od belog brašna koristite integralne proizvode. Takođe su korisni u ovom slučaju preparati obogaćeni vlaknima i sluznim supstancama poput smrvljene ljuske trputca. Laneno seme je takođe bogato vlaknima i sluzi.

Jedite umereno, raznovrsno i ne prečesto. Jetri je potrebna pauza od min. 13-14 sati za regeneraciju. Jedite polako i dobro žvaćite. Pokušajte svaki zalogaj uzeti svesno i uživati u njemu.

Koristite samo zdrava ulja i masti, jer mogu pozitivno uticati na sluznicu i brže izlučivanje stolice. Laneno ulje, kao i laneno seme natašte, dobro izlučuju stolicu.

Izbegavajte začinjenu hranu jer može nadražiti sluznicu želuca i creva.

Unosite dovoljno tečnosti

Mnogo je oprečnih mišljenja u vezi sa količinom tečnosti koju treba uzeti. Najbolji regulator za potrebe vode je osećaj žeđi ako organizam i psiha dobro funkcionišu. Kao posledica nekih bolesti, a takođe i psiholoških opterećenja, kao i stresa kojem su mnogi danas izloženi, prirodni osećaj žeđi je potisnut i nije dobra podrška za regulisanje unosa vode u telo. Ako zaboravite da pijete tečnost, sadržaj creva (hrana u crevima) delimično će se isušiti, što će učiniti zatvor verovatnijim.

Ne pijte tečnost neposredno pre i posle jela, a takođe i tokom obroka. Ovo razređuje digestivni sok, kao i probavne enzime koji su ionako često u malim količinama prisutni u digestivnom traktu kod osoba sa hemoroidima. Dakle, preporuka je da ne pijete ništa 1 sat pre obroka, niti tokom obroka niti 1-2 sata posle jela.

Izbegavajte šećer, crni čaj, kafu, alkohol i bezalkoholna pića. Smanjite unos soli.

Čuvajte jetru

Bolje stanje jetre utiče pozitivno na probavu, a probava direktno utiče na zdravo stanje sluzokože probavnog trakta kao i krvnih sudova što umanjuje rizik od nastanka hemoroida ili pomaže pri njihovom otklanjanju kod već prisutnih hemoroida. Creva i jetra se nalaze u uskoj uzajamnoj vezi. Ako čuvate dobro ova 2 organa imaćete dobru osnovu za jak i zdrav organizam. Naročito ako se radi o hemoroidima možete poći od toga da imate dobru osnovu da ih lako sanirate.

Već kroz zdravu ishranu i zdravu probavu činite mnogo za jetru. Uporedo možete stimulisati funkciju jetre i varanje sa specijalnom ishranom kao i dodacima ishrani koji sadrže gorke supstance: rukola, endivija, kunica, kurkuma, ekstrakt sikavice ili artičoke.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *