Kako protiv kamena u bubregu

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu nastaje kada u mokraći ima previše mineralnih soli. Kamen u bubregu je gotovo tri puta učestaliji kod muškaraca nego kod žena. Mogućnost nastajanja kamena u bubregu je manja ako dnevno pijete više tečnosti na bazi vode kako biste razredili mokraću.

Kako protiv kamena u bubregu

Prvo i osnovno u borbi protiv kamena u bubregu jeste kvalitetna ishrana. Osoba koja ima kamen u bubregu treba da u što manjoj meri konzumira so i meso. Ako se i jede meso, tada se savetuje da ono bude kvalitetno, a ne jesti konzerve ili neke druge prerađevine od mesa.

Da bi očuvali vaše bubrege zdravima i bez kamena potrudite se koristiti u što većoj meri ulje od maslina i laneno ulje. Pored maslinovog i ulja od lana zdravo je konzumirati barem po jednu kašiku dnevno i ribljeg ulja.

Voće i povrće su dobri saborci u borbi protiv kamena, a najpre bi mogli izdvojiti kelj, lubenicu, dinju, grožđe, jagode, borovnicu, zeleni paradajz i slično. Pored nabrojanih sastojaka zdravo je konzumirati i integralni pirinač, plodove mora, soju i općenito namirnice bogate magnezijumom.

Kamen u bubregu lečimo i čajem. Dobar je čaj od kukuruzne svile ili biljke troskot. Pored toga, dobro je i zdravo konzumirati čaj od kantariona, koprive, bosiljka, peršuna, kima, i žalfije. Svi ovi čajevi čiste bubrege od kamena.

Čaj od kukuruzne svile smanjuje sve grčeve bubrega, a ukoliko ga koristite duže vreme rastvara kamen u bubregu i izbacuje pesak iz bubrega. Jedna kašičica dobro osušene kukuruzne svile prelije se šoljom vrele (nikako ključale) vode, ostavi se nekoliko minuta i procedi. Uzima se po supena kašika toplog i nezaslađenog čaja na svaka dva do tri sata.

Crna rotkva je jako efikasan lek protiv kamena u bubregu. Da bi koristili crnu rotkvu, najbolje je piti sok isceđen iz ovog korena. Sok crne rotkve može otopiti kamen u bubregu, i sprečiti njihovo nastajanje.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 4 =