Jačanje imuniteta

Jačanje imuniteta zavisi od kombinacije vitamina i minerala tokom dužeg perioda vremena, a pored toga i od dovoljne količine sna i treninga. Osim nekoliko izuzetaka, najbolje bi bilo da uzimate vitamine i minerale kroz hranu, umesto putem raznih pilula i dodataka ishrani.

Cink

Cink možete dobiti iz ostriga, kraba, nemasnog mesa i živine, pasulja, jogurta i leblebija. Cink, takođe, kontroliše zapaljenja u vašem telu.

Bitno je da znate i to da samo zato što je neka hrana bila zaleđena, ne mora da znači da je loša. Proizvođači hrane lede voće i povrće kada su najzreliji, tako da ne morate da brinete da će vaša hrana imati manju nutritivnu vrednost od sveže hrane. A ono što je zaista potrebno da izbegavate, jeste hrana sa dodatim šećerima ili previše soli.

Vitamin C

Verovatno ste upoznati sa vezom vitamina C i imunog sistema, ali da li ste znali da vitamin C ne morate uzimati samo iz citrusa? Zeleno povrće kao što su spanać, kelj, paprike, ali i jagode i papaja, odlični su izvori ovog vitamina. U stvari, vitamin C se nalazi u brojnoj hrani i najverovatnije ni ne morate da uzimate suplemente, sem ukoliko vam doktor naloži da to učinite.

Vitamin D

Najbolje bi bilo da vitamine uzimate kroz hranu, ali to možda nije slučaj i sa vitaminom D. Možete povećati unos kroz masnu ribu (losos, tuna, sardina i skuša), ali i mleko, sok od pomorandže i žitarice. Dosta ljudi ima problem sa apsorbovanjem vitamina D iz hrane, tako da ako imate nedostatak vitamina D, razgovarajte sa svojim doktorom i razmotrite opciju uzimanja suplemenata.

Folna kiselina

Folat je prirodna, a folna kiselina sintetička forma vitamina, koja se često dodaje hrani kako bi se pojačali zdravstveni benefiti. Kako biste dobili više folata, jedite pasulj i grašak u većoj meri, ali i zeleniš. Možete uzimati folnu kiselinu i iz hleba, pasti, pirinča, kao i ostalih proizvoda koji sadrže cele semenke u proizvodima.

Vitamin E

Kao i vitamin C, ovaj vitamin može biti moćan antioksidant koji pomaže vašem telu da se izbori sa infekcijama. Lešnik, kikiriki, badem i semenke suncokreta, svi oni imaju visok nivo vitamina E. Ali i spanać i brokoli, ukoliko želite unos da povećate kroz obroke, umesto kroz užinu i grickalice.

Gvožđe

Gvožđe, koje vam pomaže u tome da prenesete kiseonik do ćelija, dolazi u različitim oblicima. Ukoliko ste vegetarijanci i ne možete da jedete piletinu, ćuretinu i morske plodove, ne brinite, jer gvožđe možete unositi i kroz pasulj, brokoli i kelj.

Selen

Selen ima odlične efekte na imuni sistem, uključujući i potencijal da uspori prejake reakcije tela na agresivne oblike raka. Možete ga uzimati iz belog luka, brokolija, sardine, tune, brazilskog oraha i ječma.

EHINACEA KAPI

ORGANSKE BILJNE KAPI ZA JAK I SNAŽAN IMUNITET POMAŽU KOD:

  • OPŠTEG JAČANJA IMUNITETA
  • BAKTERIJSKIH, GLJIVIČNIH I VIRUSNIH INFEKCIJA
  • HPV VIRUSA
  • SINUZITISA I DRUGIH HRONIČNIH UPALA DISAJNIH ORGANA
  • UZNEMIRENOSTI I NAPETOSTI
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *