Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije

Kontraceptivna sredstva mogu biti jedan od razloga za izostanak menstruacije, bilo da su u vidu tableta, injekcija ili spirale.

Stres izazvan traumatičnim događajima kao što su smrt ili bolest bliske osobe, prekid veze, gubitak posla, pa čak i preseljenje, mogu da dovedu do kašnjenja menstruacije. Stres, zapravo, utiče na hipotalamus koji reguliše veliki broj hormona u organizmu, pa i na one zadužene za menstrualni ciklus.

Preuranjena menopauza praćena valunzima, odnosno iznenadnim napadima vrućine, noćnim znojenjem i suvoćom vagine isto može da dovede do izostanka menstruacije. Ovo stanje kod žena mlađih od 40 godina može biti vrlo neprijatno, zbog čega obavezno treba da provere hormonalni status.

Bolesti u vidu policističnih jajnika, celijakije ili problema sa štitnom žlezdom, takođe mogu da utiču na neredovnost menstrualnih ciklusa.

Žene koje imaju smanjenu aktivnost tiroidne žlezde mogu da imaju duže i obilnije menstruacije. Pored toga, simptomi koji ukazuju na ovaj poremećaj su:

  • jači bolovi pri menstruaciji
  • osetljivost na hladnoću
  • zamor
  • povećana telesna težina

Sa druge strane, ukoliko tiroidna žlezda luči više hormona nego što bi trebalo, to može da izazove kraće i manje obilne menstruacije i izazove:

  • gubitak telesne težine
  • uznemirenost i nervoza
  • nepravilan rad srca
  • oticanje u korenu vrata

ENDOMETRIOZA

Ovaj benigni poremećaj se javlja kod jedne od deset žena. Mali komadi unutrašnjeg tkiva materice (endometrijuma), koji se normalno nalaze samo u materici, porastu izvan nje – gde ne pripadaju. Najčešće se dešava da porastu u blizini materice – na trbušnoj maramici, jajniku, jajovodu, bešici, ali mogu se ponekad naći i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku. Gde god da su, oni s ponašaju kao tkivo materice i kada hormoni počnu da deluju na njih oni će početi da krvare.

Endometrioza može da izazove bolne i obilne menstruacije, bolove pri seksualnim odnosima, krvarenje između menstruacija. Ovaj poremećaj može da utiče i na smanjenu plodnost kod žena i zbog toga je važno da se na vreme dijagnostifikuje.

Konopljika (Vitex agnus-castus) je, zbog semenki koje se mogu koristiti kao zamena za biber, poznata pod nazivom divlji biber. Koristi se u lečenju poremećaja menstrualnog ciklusa, oligomenoreje, polimenoreje, sindroma policističnih jajnika, endometrioze i neplodnosti. Delovanjem na hipofizu uravnotežuje hormone estrogen i progesteron, a reguliše i ravnotežu muških polnih hormona. Ublažava simptome PMS-a. Deluje smirujuće i relaksirajuće, ublažava napade panike i poboljšava koncentraciju.

Vrkuta (Alchemilla vulgaris) ima izvrstan učinak na regulaciju hormona, posebno progesterona, čime reguliše menstrualni ciklus, pomaže u ublažavanju simptoma PMS-a i menopauze. Pomaže u kontrolisanju obilnih i bolnih menstrualnih krvarenja. Njeno umirujuće i protivupalno delovanje korisno je kod endometrioze i upalne bolesti karlice. Pozitivno deluje na policistične jajnike.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *