Hemoroidi i lečenje

Hemoroidi i lečenje

Najčešći simptomi hemoroida su bol i krvarenje prilikom pražnjenja creva. Manifestuje se i neprijatnim osećajem, osećajem punoće ili svarbom u regiji anusa.

Mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Lečenje Hemoroida

Hemoroidi moraju da se leče, ali retko ko želi da prizna ovu bolest i javi se lekaru. Zbog toga nije poznato koliko osoba zapravo pati od ove bolesti, a pretpostavlja se da je to svaka druga osoba starija od 50 godina. Ovu neprijatnu pojavu rešava terapija toplom kupkom, specijalizovanim kremama, ali i konzumacijom hrane bogate prehrambenim vlaknima kako bi stolica bila optimalne čvrstine i redovna.

Mogu da se spreče ishranom

Simptomi bolesti uz lečenje nestaju kroz nekoliko dana, a osobe sklone ovoj pojavi svakako bi trebalo kvalitetnije da se hrane. Najčešće se preporučuje ishrana bogata prehrambenim vlaknima kao što je više voća i povrća, kao i žitarica celog zrna. Takođe, primetno je da ublažavanju simptoma hemoroida kao i na njihovu prevenciju utiče i aktivna fizička aktivnost – više vežbajte i izbegavajte dugo sedenje na jednom mestu. Pomažu i tople kupke u trajanju od 10-15 minuta, hladne obloge, hidratacija spornog mesta i slično.

Šta se ne preporučuje

Naše loše navike u ishrani imaju vodeću ulogu u nastanku hemoroida. Ukoliko patite od ovog oboljenja, izbegavajte:

  • Prženu, masnu hranu, jer izaziva zatvor.
  • Proizvode od belog brašna, jer izazivaju nadimanje i otežavaju pražnjenje.
  • Rafinisana ulja i margarin
  • Kafu, jer kofein može da izazove širenje krvnih sudova.
  • Gazirane napitke i alkohol, koji može da dovede do širenja hemoroidnih vena.
  • Ljute papričice, kari, šafran i crni biber, jer iritiraju creva i sluzokožu anusa.

Vendoksin kapi se primenjuju kod problema proširenih vena, kao pomoć za ublažavanje ili otklanjanje tegoba kod hronične venske insuficijencije prouzrokovane trombozom venskih sudova (tromboflebitis, varikoflebitis, flebotromboze), venske hipertenzije donjih ekstremiteta praćene otokom, bolom i promenama na koži (pigmentacija i zadebljanje), proširenja vena drugih regija tela – hemoroida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × three =