Endometrioza uzroci i lečenje

Endometrioza uzroci i lečenje

Endometrioza je rast tkiva endometrijuma, sličnog onom koje oblaže unutrašnjost materice, ali na lokaciji van materice.

Endometrioza uzroci i lečenje

Uzroci endometrioze zasad nisu razjašnjeni, iako postoje pretpostavke zašto se javlja. Na primer, kao uzrok se navodi poremećaj menstruacije, gde krv umesto da izlazi izvan tela, ona se vraća. To je takozvana retrogradna menstruacija. Drugi mogući uzroci su poremećaj imuniteta, rast embrionalnih ćelija i sl.

Endometrioza simptomi

Kada je u pitanju endometrioza simptomi su u većini slučajeva skriveni ili ih prosto nema. Od simptoma koje žene najčešće uoče, treba napomenuti bol u karlici (koji je glavni simptom), grčevi tokom odnosa, neplodnost i dr. Intenzitet bola nije ujednačen. Karlični bol zavisi i od toga koje tkivo endometrioza obuhvata. Kad je u pitanju endometrioza jajnika simptomi mogu uključiti nastanak ciste na jajnicima, koja se zove endometriomas. Endometrioza može biti razlog zašto neki parovi nemaju dece. Još neki simptomi endometrioze mogu biti: nizak abdominalni bol, hronični umor, proliv ili zatvor, neredovna ili obilna menstruacija, bolno mokrenje.

Endometrioza se javlja kada endometrijum nastaje tamo gde mu nije mesto. Tako može biti endometrioza jajnika, jajovoda, a može zahvatiti creva i mokraćnu bešiku. Obično je to region karlice i trbušne duplje, a ređe i na nekim udaljenijim delovima tela.

Endometrioza je bolest kod žena u reproduktivnim godinama i to je jedan od vodećih razloga za bol u karlici. Većina slučajeva se javlja kod žena od 25 do 35 godine. Neke studije nam sugerišu, da se češće javlja kod viših žena, takne konstitucije i niže telesne mase. Da li je moguća preventiva, nije poznato, obzirom na to da se i uzrok endometrioze slabo razume.

Endometrioza lečenje

Prema nekim studijama, za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma endometrioze, dobro se pokazao povećan unos zelenog povrća i voća, a smanjen unos crvenog mesa.
Redovna fizička aktivnost doprinosi smanjenju i regulisanju nivoa estrogena, što se smatra korisnim za ublažavanje simptoma endometrioze.
Biljka konopljika se kao kapi ili čaj za endometriozu može koristiti. To je prirodan lek, koji će uravnotežiti hormone i ublažiti simptome.

Prirodne biljne kapi Femivitex

Prirodne biljne kapi Femivitex predstavljaju 100% prirodni, prirodni proizvod na bazi ekstrakta ploda konopljike (AGNI-CASTI FRUCTUS), sa prirodnim voćnim destilatom. Kliničkim ispitivanjima, je dokazano da biljni sastojci ploda konopljike u Femivitex kapima, smanjuju ili otklanjaju tegobe usled menstrualnih poremećaja kao što su:

– STERILITET (sterilitet prouzrokovan insuficijencijom žutog tela – menstrualni poremećaj ovulacije)
– CISTE NA JAJNICIMA
– MIOMI NA MATERICI
BOLNE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE
– PREDMENSTRUALNI SINDROM (PMS, BOL I NADUSTOST GRUDI I GLAVOBOLJE)
– ENDOMETRIOZE
– SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA
– ACNE VULGARIS
– MENOPAUZE (ARITMIJE, VALUNZI, NESANICE…)
– FIBROCISTIČNE PROMENE U DOJKAMA

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *