Infekcije mokraćnih kanala

Infekcije mokraćnih kanala

Postoje veoma velike šanse da ste iskusile bolne simptome infekcije mokraćnih kanala: konstantna potreba za mokrenjem i bolno peckanje prilikom mokrenja. Infekcija mokraćnih kanala jedna je od najčešćih infekcija, a istraživanja pokazuju da je imaju milioni žena širom sveta. Infekcija najčešće nastaje kada bakterije dospeju u mokraćovod – “cev” putem koje se urin izbacuje iz organizma.

Infekcije mokraćnih kanala

Infekcija se može pojaviti na bilo kojem delu mokraćnog sistema: bubrezima, mokraćnim kanalima ili bešici. Većinu vremena, bakterije se bez problema izbacuju iz organizma putem mokraće. Međutim, ponekad se bakterije zadržavaju i rastu. Iako većina žena uoči simptome usled bola koji se javlja tokom mokrenja, neke žene mogu osetiti samo tupi bol u predelu karlice ili mogu dobiti groznicu.

Bez obzira da li je nikada niste imale ili ste je imale već nekoliko puta, sledeće činjenice je potrebno da znate o ovoj čestoj infekciji.

Peckanje

Ukoliko osećate peckanje, nemojte čekati – obratite se doktoru kako biste sprečili širenje infekcije na druge delove mokraćnog sistema, kao što su bubrezi. Iako postoje lekovi za koje nije potreban recept, a koji vam mogu pomoći da se osećate bolje, jedino antibiotici mogu izlečiti aktivnu infekciju. Iako infekcije mokraćnih kanala zahtevaju brzo lečenje, ovo je posebno važno kod žena koje su u drugom stanju. Ako se ne leče, čak i u ranim fazama, infekcije mogu dovesti do preuranjenog poroda.

Antibiotici

Dobre vesti su da, kada počnete koristiti antibiotike, počećete da se osećate mnogo bolje. Ipak, loša je vest da će vam bolje biti tek dva do tri dana nakon početka korištenja antibiotika. Kako možete ublažiti bol dok čekate da antibiotici odrade svoju “magiju” ili dok čekate da vidite doktora? Najbolje je da pijete dosta vode. Jeste, to će uticati na češće mokrenje, ali i na pomeranje bakterija iz sistema. Pored toga, voda će “razblažiti” urin, a samim tim i ublažiti bol.

Zaštita

Spermicidi, kondomi i dijafragme često su najbolji vidovi zaštite od neželjene trudnoće. Loša strana? Oni, takođe, mogu iritirati kožu oko vagine i mokraćovoda čime se olakšava “napad” bakterija. Pored toga, dijafragma može smanjiti protok urina što otežava potpuno pražnjenje bešike, a čime se stvara pogodna sredina za razmnožavanje bakterija.

Zodeks čaj

Zodeks čaj je namenjen održavanju fiziološke funkcije i unapređenju zdravlja organa urinarnog sistema. Preporučenim načinom upotrebe ovog čaja, pomažemo ispiranje mokraćnih puteva kod bakterijskih infekcija i upalnih procesa, kao i izbacivanje peska i kamena iz bubrega i ostalih mokraćnih organa.

Zodeks čaj se može preventivno koristiti da spreči pojavu peska u bubrezima. Posebno se preporučuje osobama sklonim čestim infekcijama mokraćnih puteva, kao i onima sa povećanim rizikom od razvoja bubrežnog kamenca.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − two =